Αγίασμα

Image

Νερό καθαγιασμένο με θρησκευτική τελετή, ή νερό που αναβλύζει από φυσική πηγή και που πιστεύεται ότι είναι ιερό κι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Στην Κύπρο εξακολουθεί να επιζεί παλαιότατο έθιμο, που ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, να φέρνουν οι πιστοί στα σπίτια τους αγιασμένο νερό και μ' αυτό να ραντίζουν τα δωμάτια, τους στάβλους, τις αυλές και τα χωράφια προσδοκώντας εκδίωξη το κακού και καλή καρποφορία. Σε αγιασμένο νερό οι πιστοί βαπτίζουν αγροτικά προϊόντα, ιδίως τη μέρα των Θεοφανείων. Αγιασμό συνηθίζουν πολλοί να κάνουν κάθε πρώτη μέρα του μηνός, καθώς και πριν από την έναρξη εργασιών για ένα έργο ή μια οικοδομή.

 

Αγίασμα αναβλύζει σε πολλές περιοχές της Κύπρου, όπου ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών ή μοναστηριών διαθέτει τέτοιες πηγές. Κατά κανόνα υφίστανται παραδόσεις που σχετίζονται με τις πηγές αυτές, ενώ η ύπαρξη πολλών απ' αυτές αποδίδεται σε θαύματα αγίων. Το αγίασμα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, για παράδειγμα, αποδίδεται σε θαύμα του ιδίου του αποστόλου, που χτύπησε τον βράχο για να το φέρει στην επιφάνεια.