«Πυρσός»

Image

Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1922 στη Λεμεσό εβδομαδιαία εφημερίδα, όργανο του Εργατο-Αγροτικού Κόμματος. Διευθυντής της ήταν ο γνωστός Λεμεσιανός δημοσιογράφος Πάνος Φασουλιώτης. Η ζωή της εφημερίδας ήταν σύντομη.

 

* Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1944 πολιτική καθημερινή εφημερίδα από τον δικηγόρο Ζήνωνα Χρ. Σώζο. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας της η εφημερίδα έγινε τρισεβδομαδιαία (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο) απογευματινή. Η εφημερίδα χαρακτηριζόταν από τη μαχητική και επιθετική, πολλές φορές, αρθρογραφία και σχολιογραφία της.  Ήταν εκφραστής των απόψεων εθνικοφρόνων κύκλων και υπεστήριξε το Κυπριακόν Εθνικόν Κόμμα χωρίς να είναι όργανό του. Η αρθρογραφία του στρεφόταν κυρίως εναντίον του ΑΚΕΛ αλλά καυτηρίαζε και την απάθεια της αστικής τάξης. Στενός συνεργάτης και αρθρογράφος της εφημερίδας ήταν ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η δημοσιογραφική συζήτηση που διεξαγόταν μέσα από τις στήλες της εφημερίδας με άλλες εφημερίδες της εποχής εκείνης, όπως ο «Ανεξάρτητος», ο «Κυπριακός Τύπος», η «Πάφος» και η «Cyprus Post».

 

Λόγω της στάσης της αυτής η εφημερίδα δέχθηκε επανειλημμένα διάφορες απειλές και άγριο οικονομικό πόλεμο από την Αριστερά χωρίς να βρει υποστήριξη από τη Δεξιά.  Έτσι αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 1945. Έζησε δηλαδή ενάμισι περίπου χρόνο και κυκλοφόρησε 151 φύλλα.

 

Ο Πυρσός είχε μέγεθος 48X31,5 εκ., ήταν εξάστηλος (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και δισέλιδος. Εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Ζαβαλλή» και επωλείτο προς ένα γρόσι.