Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών ΠΟΔΓ

Image

Ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1950, για να στεγάσει διάφορες σκόρπιες Προοδευτικές Οργανώσεις Γυναικών που είχαν οργανωθεί στην Κύπρο τα λίγα προηγούμενα χρόνια για τη συμμετοχή σε εργατικές κινητοποιήσεις και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΠΟΔΓ πήραν μέρος 324 αντιπρόσωποι. Η Οργάνωση διακήρυξε την πίστη της «στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ισοτιμίας των δυο φύλων» και συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αιτημάτων.

Το 1951 η ΠΟΔΓ συνδέθηκε με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών και εκπροσωπήθηκε στο Γενικό Συμβούλιό της. Επίσης εξέδωσε τον ίδιο χρόνο, σαν όργανο ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης, το περιοδικό Γυναίκα της Κύπρου. Το 1955, με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, η ΠΟΓΔ κηρύχθηκε εκτός νόμου από τις αποικιοκρατικές αρχές. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου (1959) για την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΠΟΔΓ εξακολουθούσε να είναι παράνομη.

 

Αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα νέο, νόμιμο, γυναικείο κίνημα, την Παγκύπρια* Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).