Παγκράτιος

Image

Κύπριος μητροπολίτης Κώου. Γεννήθηκε γύρω στα 1800, άγνωστο όμως σε ποιο μέρος της Κύπρου. Μητροπολίτης Κώου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1843. Προηγουμένως υπηρετούσε ως εφημέριος στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Κω ο Παγκράτιος ανέπτυξε πλούσια εκκλησιαστική και εκπαιδευτική δράση. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των προκρίτων του νησιού τον Αύγουστο του 1845, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να ιδρυθεί την ίδια χρονιά το πρώτο σχολείο του νησιού.

 

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου της Κω υπάρχει εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας με την επιγραφή «του Κύκκου», η οποία επαργυρώθηκε με δαπάνες του Παγκρατίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βοήθεια που παρείχε προς τους Κυκκώτες «ταξιδιώτες» που επισκέπτονταν τα νησιά του Αιγαίου, οδήγησε διάφορους ερευνητές να υποστηρίξουν ότι υπήρξε μέλος της αδελφότητας της ιστορικής μονής του Κύκκου. Το 1853 ο Παγκράτιος υπέβαλε παραίτηση από τον μητροπολιτικό θρόνο για λόγους υγείας. Ακολούθως εγκαταστάθηκε σε άγνωστο μέρος μέχρι το 1859, οπότε επέστρεψε στην Κύπρο. Ορισμένοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Παγκράτιος εξορίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά την παραίτησή του το 1853, πράγμα όμως που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

 

Στην Κύπρο αρχικά διέμενε στην Αρχιεπισκοπή, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στα κελλιά που υπήρχαν γύρω από την εκκλησία του Τρυπιώτη στη Λευκωσία. Κατά το διάστημα αυτό πρόσφερε αρκετές υπηρεσίες στην κυπριακή Εκκλησία και συμμετείχε σε πολλές συσκέψεις που έγιναν για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα.

 

Πέθανε στις αρχές της δεκαετίας του 1870.