Παπακώστας Κώστας

Υπουργός Άμυνας

Image

Στρατιωτικός, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον Φεβρουάριο του 2008. Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου  1939 στην Αγία Τριάδα Καρπασίας. Πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

 Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και μετεκπαιδεύτηκε σε ειδικές σχολές στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και χειρισμού κρίσεων.

Πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Υπηρέτησε στον κυπριακό στρατό κατά τη διάρκεια των Διακοινοτικών Ταραχών το 1963  και στη συνέχεια στην Εθνική Φρουρά, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.

Ήταν νυμφευμένος με την Χρύσω Μαμμίδου και είχε δύο κόρες και ένα υιό. Η κόρη του Φλωρίνα Παπακώστα ήταν αστυνομικός. Τραυματίστηκε σοβαρά στις 10 Ιουλίου 1996 εν ώρα καθήκοντος ενώ βρισκόταν σε μηχανοκίνητη περιπολία στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού. Στην  προσπάθειά της να παράσχει βοήθεια σε οδηγό ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, παρασύρθηκε από άλλο διερχόμενο όχημα. Απεβίωσε στις 11 Ιουλίου 1996 σε ηλικία 25 ετών

 

Αστυνομία

Ο Κώστας Πακαώστας το 1973 αποσπάστηκε στο νεοϊδρυθέν Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας προς αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄. Κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, συνελήφθηκε και φυλακίστηκε. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), που σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 εντάχθηκε στη δύναμη της Αστυνομίας με το βαθμό του ανώτερου αστυνόμου, έφθασε δε μέχρι το βαθμό του υπαρχηγού. Υπέβαλε την παραίτησή του το 1996 διαμαρτυρόμενος για την έλειψη οργάνωσης. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη βουλευτής επαρχίας Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστεράς-Νέες Δυνάμεις. Επανεξελέγη το 2001 και ξανά το 2006. Κατά τη θητεία του ως βουλευτής, συνολικά 12 χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος κοινοβουλευτικών επιτροπών.

 

Υπουργός

 Κατά τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια διορίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2008 υπουργός Άμυνας. Το 2009 υπέστη βαρύ καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο και παρέμεινε στην εντατική για αρκετές εβομάδες. Μόλις ανένηψε ανέλαβε ξανά καθήκοντα και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 13 Ιουλίου 2011. Παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη μετά την έκκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.  Σοβαρές ευθύνες για την έκρηξη του καταλόγισε και η μονομελής ερευνητική επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου το πόρισμα της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Σεπτεμβρίου 2011.

Τον Ιούλιο του 2013 το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας βρήκε ένοχο τον Κώστα Παπακώστα στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου "λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς", σχετικά με την ΄Εκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.  Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα παρακολούθησης λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε (βεβαρημένο αγγειοχειρουργικό και θωρακοχειρουργικό ιστορικό, νεφρολογικά προβλήματα, υψηλή πίεση).  Λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας, κρατήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από την ημέρα της καταδίκης του. Τον Φεβρουάριο του 2015 υπέστη οξύ καραδιακό επεισόδιο και πνευμονικό οίδημα.  Επανειλημμένα αιτήματα για προεδρική χάρη δεν απαντήθηκαν. Πέθανε ενώ τελούσε υπό φυλάκιση στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Μελέτες

Ο Κώστας Παπακώστας εξέδωσε τις μελέτες: «Η Νομική και Ιστορική Αλήθεια για το Κυπριακό Πρόβλημα» (1985) και «Η Τουρκία σήμερα, Τάσεις και Προοπτικές» (1985). Τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για την αντιστασιακή του δράση το 1974 όσο και για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα.