Παπακώστας Κώστας

Image

Στρατιωτικός, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον Φεβρουάριο του 2008. Γεννήθηκε το 1939 στην Αγία Τριάδα Καρπασίας. Πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και μετεκπαιδεύτηκε σε ειδικές σχολές στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και χειρισμού κρίσεων. Υπηρέτησε στον κυπριακό στρατό και στη συνέχεια στην Εθνική Φρουρά, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.

 

Το 1973 αποσπάστηκε στο νεοϊδρυθέν Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας προς αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ . Κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), που σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 εντάχθηκε στη δύναμη της Αστυνομίας με το βαθμό του ανώτερου αστυνόμου, έφθασε δε μέχρι το βαθμό του υπαρχηγού. Υπέβαλε την παραίτησή του το 1996. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη βουλευτής επαρχίας Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστεράς-Νέες Δυνάμεις. Επανεξελέγη το 2001 και ξανά το 2006. Κατά τη θητεία του ως βουλευτής, συνολικά 12 χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος κοινοβουλευτικών επιτροπών.

 

Ο Κώστας Παπακώστας εξέδωσε τις μελέτες: «Η Νομική και Ιστορική Αλήθεια για το Κυπριακό Πρόβλημα» (1985) και «Η Τουρκία σήμερα, Τάσεις και Προοπτικές» (1985). Τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για την αντιστασιακή του δράση το 1974 όσο και για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα.

 

Στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Στη θέση αυτή υπηρετούσε και κατά την περίοδο του δυστυχήματος  στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011 λόγω ανατίναξης υλικού που είχε αποθηκευτεί εκεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και νεκροί. Απεδόθησαν ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια και στον Παπακώστα ως υπουργός Άμυνας. 

 

Πέθανε ενώ τελούσε υπό φυλάκιση στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.