Μιστακιέλ ή Μιστακιέλι Mistachiel οικογένεια

Μια μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου

Image

Μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου, που άκμασε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Γνωστά μέλη της ήταν:

 

» Βλέπε Benjamin Arbel: Η Οικογένεια Μιστακιέλ 

 

Μπατίν Μιστακιέλ: Ευγενής, στην υπηρεσία του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Β΄ (1369-1382). Το 1373 του ανετέθη από τον βασιλιά Πέτρο Β΄ η άχαρη αποστολή να μεταβεί στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας και να παραδώσει την πόλη αυτή στους Μουσουλμάνους. Η Αττάλεια είχε καταληφθεί από τον βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α΄ (1359-1369) και κατεχόταν από την Κύπρο, είχε δε κρατηθεί με πολλές θυσίες εξαιτίας των επίμονων και συνεχών προσπαθειών του Τεκκέ μπέη να την ανακαταλάβει. Όμως το 1373, όταν εισέβαλαν στην Κύπρο οι Γενουάτες, εκρίθη ότι οι κυπριακές δυνάμεις δεν μπορούσαν να κρατούν και την Αττάλεια. Ο Μιστακιέλ εστάλη εκεί, υπέγραψε ειρήνη με τον Τεκκέ μπέη και του παρέδωσε την πόλη, στέλλοντας στην Κύπρο και τους Χριστιανούς κατοίκους της (βλέπε λήμμα Αττάλεια και Κύπρος).

 

Ο Λεόντιος Μαχαιράς, που τον ονομάζει σίρ Πατή Μισταχέλην, δίνει και την πληροφορία ότι αυτός, επιστρέφοντας από την Αττάλεια μετά το τέλος της αποστολής του, συνελήφθη στη θάλασσα από τους Γενουάτες. Μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στην Αμμόχωστο όπου και φυλακίστηκε.

 

Ιωάννης Μιστακιέλ: Ήταν τσιβιτάνος - διοικητής της Πάφου κατά τη διάρκεια της διαμάχης της βασίλισσας της Κύπρου Καρλόττας με τον ετεροθαλή αδελφό της Ιάκωβο Β'. Όταν το 1461 η Καρλόττα επέστρεψε στην Κύπρο από τη Ρόδο, με τέσσερα καράβια, έφθασε στην Πάφο όπου ο Μιστακιέλ δεν αρνήθηκε να της παραδώσει την πόλη. Αργότερα όμως, όταν οριστικά επεκράτησε ο Ιάκωβος Β΄, ο Μιστακιέλ κατόρθωσε να επιβιώσει. Μετά τον θάνατο του Ιακώβου (1473), τον βρίσκουμε στην υπηρεσία της συζύγου του, βασίλισσας Αικατερίνης Κορνάρο, μάλιστα ν’ αναλαμβάνει και σημαντική αποστολή ως απεσταλμένος της στη Βενετία, αλλά και να κατέχει το ζωτικό αξίωμα του βισκούντη της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Για ένα διάστημα έπεσε σε δυσμένεια και κρατήθηκε στη Βενετία ως ύποπτος, αργότερα όμως επέστρεψε στην Κύπρο, ως βισκούντης της Λευκωσίας, θέση στην οποία παρέμεινε και μετά την έναρξη της Βενετοκρατίας (1489).

 

Φίλιππος Μιστακιέλ: Αναφέρεται ως ευρισκόμενος, αρχικά, στην υπηρεσία του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β΄ (1432-1458), από τον οποίο εστάλη το 1448 σε διπλωματική αποστολή, ως πρέσβυς στον μεγάλο Καραμάνο στη Μικρά Ασία. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης για τον θρόνο της Κύπρου μεταξύ της Καρλόττας και του Ιακώβου Β΄, ο Φίλιππος Μιστακιέλ υποστήριξε την πρώτη. Μετά την επικράτηση του Ιακώβου Β΄, φοβούμενος για τη ζωή του, κατέφυγε στη Ρόδο το 1463. Όμως λίγο αργότερα συμφιλιώθηκε με τον βασιλιά κι επέστρεψε στην Κύπρο. Μάλιστα το 1466-1467 παρέμεινε στη Βενετία ως εκπρόσωπος του Ιακώβου. Πέθανε το 1469.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια