Νεφερτίτη

Image

Περίφημη και ωραία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, σύζυγος του Αιγυπτίου φαραώ Ακενατόν Δ ', γνωστού και με την ονομασία Αμένοφις Δ' (1375 - 1358 π.Χ.). Απέκτησε 6 θυγατέρες. Πέθανε στην Αμάρνα της Αιγύπτου. Πολύχρωμη προτομή της ανακαλύφθηκε στην Τελ-ελ-Αμάρνα και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Βερολίνου. Ανεκαλύφθη επίσης ο τάφος της.

 

Διάφοροι μελετητές θεωρούν ότι η Νεφερτίτη ήταν ετεροθαλής αδελφή του φαραώ συζύγου της.  Άλλοι την θεωρούν ως ξένη πριγκίπισσα που πήγε στην Αίγυπτο από το «βασίλειο των Μιτάννι» που εκτεινόταν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Ωστόσο δυο Γερμανοί ιστορικοί, οι Scharff και Moortgart, στο βιβλίο τους Aegypten und Vorderasien in Altertum, υποστηρίζουν αρκετά πειστικά ότι η Νεφερτίτη ήταν μια πριγκίπισσα από την Αλασία, δηλαδή την Κύπρο. Τη θεωρία τους αυτή στηρίζουν στο γεγονός ότι τα κρανία τόσο της ίδιας της Νεφερτίτης όσο και των θυγατέρων της ήσαν μακρουλά, παραμορφωμένα επίτηδες με τεχνητό τρόπο, έθιμο που φαίνεται ότι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στην Κύπρο. Επίσης, στο ότι υφίσταντο εκείνη την εποχή ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ Αλασίας (Κύπρου) και Αιγύπτου, όπως αποδεικνύεται από τις γνωστές πινακίδες της Τελ-ελ - Αμάρνα που περιέχουν, μεταξύ άλλων, αλληλογραφία μεταξύ ενός (άγνωστου) βασιλιά της Κύπρου και του Αιγυπτίου φαραώ Ακενατόν Δ'.

 

Βλέπε λήμματα: Αίγυπτος και Κύπρος, Αμάρνα πινακίδες, Αλασία

 

Το γεγονός ότι οι δυο μονάρχες όχι μόνο φαίνεται ότι αντάλλασσαν πλούσια δώρα αλλά είχαν εγκαθιδρύσει και στενούς εμπορικούς και συμμαχικούς δεσμούς, πράγμα που αποδεικνύεται από τα κείμενα των πινακίδων, ενισχύει περισσότερο την πιθανότητα η Νεφερτίτη να ήταν Κυπριά πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο φαραώ. Τούτο ίσως να εξηγεί και τη μεγάλη οικειότητα μεταξύ των δυο μοναρχών, αφού ο Κύπριος βασιλιάς προσφωνεί τον Αιγύπτιο φαραώ ως «αδελφό του». Εύκολα θα μπορούσε να τον προσφωνεί έτσι, εάν η σύζυγος του φαραώ ήταν είτε κόρη είτε αδελφή του άγνωστου βασιλιά της Αλασίας (Κύπρου).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image