Στράκκο Φραντζέσκο

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Ορβιέτο, που το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων και έπεσε μαχόμενος κατ' αυτών στην Αμμόχωστο. Έφερε τότε τον βαθμό του λοχαγού του βενετσιάνικου στρατού.

 

Ο Φραντζέσκο Στράκκο ήταν μέλος μικρής στρατιωτικής δύναμης που έφθασε στην Κύπρο από τη Βενετία τον Απρίλιο του 1570, προς ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, εν όψει της αναμενόμενης οθωμανικής επίθεσης. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της δύναμης πήγε στην Λευκωσία. Ο Φραντζέσκο Στράκκο παρέμεινε στην Αμμόχωστο και ανέλαβε ως βοηθός του αρχηγού της φρουράς της Αμμοχώστου Μαρκαντωνίου Βραγαδίνου. Μέχρι και την έναρξη του πολέμου, εργάστηκε σκληρά, μαζί με τον Βραγαδίνο και όλους τους άλλους, προς ενδυνάμωση και ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Αμμοχώστου.

 

Στα τέλη Μαΐου του 1570, πέθανε στην Αμμόχωστο από ασθένεια ο λοχαγός και ευγενής (κόμης) Νίκολο Βεντζένα από την Κρέμη, οπότε ο Φραντζέσκο Στράκκο ανέλαβε τη διοίκηση του λόχου εκείνου.

 

Όταν άρχισε η πολιορκία της Αμμοχώστου (τον Σεπτέμβριο του 1570) και μέχρι τον Μάρτιο του 1571, ο Φραντζέσκο Στράκκο διοικούσε λόχο στρατιωτών αλλά ήταν ταυτόχρονα και βοηθός του Βραγαδίνου. Στις 14 Μαρτίου του 1571 απηλλάγη των καθηκόντων του βοηθού του Βραγαδίνου και παρέμεινε αποκλειστικά ως ένας των υπερασπιστών των τειχών της Αμμοχώστου, πιθανότατα ύστερα από δική του επιθυμία να ασχολείται αποκλειστικά με τον πόλεμο και να σταματήσει ασχολούμενος με διοικητικά και άλλα ζητήματα. Τούτο εξάγεται από το γεγονός ότι ο συμπολεμιστής του στην Αμμόχωστο αλλά και συμπολίτης του (καταγόμενος επίσης από την πόλη Ορβιέτο) Αντζελο Γκάττο, στη «διήγησιν» που έγραψε για τον πόλεμο εκείνο, λέγει ότι ο Φραντζέσκο Στράκκο παραιτήθηκε (ο ίδιος) του αξιώματός του (δηλαδή του αξιώματος του βοηθού αρχηγού της άμυνας της πόλης).

 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης γενικής εφόδου των Τούρκων προς κατάληψη της Αμμοχώστου (που έγινε στις 29 Ιουνίου του 1571, ήταν τρομερή σε έκταση και βιαιότητα αλλά αποκρούστηκε - όπως εξάλλου και όλες οι άλλες), ο Φραντζέσκο Στράκκο πολεμούσε στο ισχυρό οχυρό της νοτιοανατολικής άκρης της πόλης (προς το λιμάνι) που ήταν γνωστό ως Πύργος της Οπλαποθήκης, το οποίο και δέχθηκε μεγάλο βάρος της οθωμανικής επίθεσης. Εκεί, ο Φραντζέσκο Στράκκο πληγώθηκε σοβαρά και πέθανε λίγο αργότερα, ένα περίπου μήνα πριν από τη συνθηκολόγηση και παράδοση της Αμμοχώστου.