«Φιλελεύθερος»

Image

Μεγάλη παγκύπρια καθημερινή πρωινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 7  Δεκεμβρίου 1955. Εκδότης-ιδιοκτήτης της είναι η εταιρεία «Φιλελεύθερος Λτδ». Πρώτος διευθυντής της υπήρξε ο πρωτοπόρος δημοσιογράφος Νίκος Χριστόφορου Παττίχης και υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο και οικονομικός διαχειριστής ο Μιχαλάκης Χατζηευθυμίου. Αρχισυντάκτες της εφημερίδας χρημάτισαν κατά σειράν οι Τόλης Γαρουφαλής, Φιφής Ιωάννου και αργότερα ο Χριστάκης Κατσαμπάς  ο ’νθος Λυκαύγης και ο Τάκης Κουνναφής. Από το 1974 διευθυντής και κατά νόμον υπεύθυνος της εφημερίδας ανέλαβε ο Χριστόφορος Ν. Παττίχης και αργότερα ο γιος του Νίκος Χρ. Παττίχης. 

(Βλεπε αφιέρωμα στο Φιλελεύθερο)

 

Πρωτιές 

Ο Φιλελευθερος ήταν η πρώτη εφημερίδα που στη δεκαετία του 1980 πέρα από το πολιτικό ρεπορτάζ, αρχικά  με πολιτικό συντάκτη τον Σταύρο Αγγελίδη και στη συνέχεια με τον Κώστα Βενιζέλο, εισήγαγε το εξειδεικευμένο οικονομικό ρεπορτάζ με το δημοσιογράφο Ιωσήφ Ιωσήφ και το πολιτιστικό ρεπορτάζ με τη Μαρίνα Σχίζα.

 

Διευθυντής σύνταξης από το 2005 είναι ο ’ριστος Μιχαηλίδης και αρχισυντάκτες, η Ανδρούλλα Ταραμουντά και ο Γιώργος Καλλινίκου.

 

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας ήταν 12σέλιδο, είχε μεγάλο μέγεθος (15X42,5 εκ.) και ήταν 9στηλο (πλάτος στήλης 4 εκ.). Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύονταν χαιρετιστήρια μηνύματα του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σοφοκλή Βενιζέλου, αρχηγού της «Φιλελευθέρας Δημοκρατικής Ενώσεως».

 

Στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου δημοσιευόταν επίσης η έμμετρη σάτιρα του Διογένη (’νθου Ροδίνη) που συνεχίστηκε ανελλιπώς καθημερινά μέχρι και το 2003, γράφοντας τη δική της ιστορία στον χώρο του κυπριακού Τύπου. ’ξιες λόγου επίσης υπήρξαν οι χιουμορίστικες στήλες του Δημήτρη Παπαδημήτρη

 

Σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο, με τίτλο  ἈπαράδεκτοςἈδιαλλαξία, ο αρθρογράφος αναφερόταν στην επιμονή της Συντηρητικής αγγλικής κυβέρνησης για επιβολή στην Κύπρο απαράδεκτης διχοτομικής λύσης και κατέληγε με την πιο κάτω παράγραφο: Καιρός, λοιπόν, νά ἀνανήψωμεν. Καί νά ἀντιληφθῶμεν ὅτι ἐκτός τοῦ κρημνοῦ πού χαίνει ἐμπρός μας ἀπειλητικά ἤ τοῦ ρεύματος ὄπισθέν μας, ἐκτός τῶν σημερινῶν συμπληγάδων, ὑπάρχει καί μία ἄλλη, πολύ προτιμωτέρα ὁδός: Ἡ ὁδηγοῦσα τόν κυπριακόν λαόν εἰς τήν ὁμαλήν συνέχισιν τῶν εἰρηνικῶν ἀσχολιῶν του. Καί διά νά εἰσέλθωμεν εἰς αὐτήν τήν ὁδόν, ὅσον τό δυνατόν ταχύτερον, ὁ «Φιλελεύθερος» θά ἀγωνισθῇ μέ ὅλας του τάς δυνάμεις.

 

Ο Φιλελεύθερος ξεκίνησε σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας, στον πρώτο χρόνο του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα (1955-1959). Με τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την ανεξαρτησία του κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι σήμερα (65 χρόνια ζωής το 2020) και να επιβληθεί σαν η κυπριακή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, ιδιαίτερα μετά την οριστική αναστολή έκδοσης της εφημερίδας Ελευθερία.

 

Λειτούργησε με ένα ικανό και πολυπληθές επιτελείο συντακτών, συνεργατών και ανταποκριτών, καθώς και ιδιόκτητα σύγχρονα γραφεία και τυπογραφεία, και τον άλλο αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό. Στην ύλη του περιλαμβάνεται πλούσια ειδησεογραφία, αρθρογραφία και σχολιογραφία σε τοπικά και διεθνή θέματα, εξελίξεις και γεγονότα με έμφαση στον ελλαδικό χώρο. Περιλαμβάνει επίσης στήλες και σελίδες που αναφέρονται σε ιστορικά, επιστημονικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο αναγνώστη.

 

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος Λτδ» αγόρασε και εξέδιδε την αγγλόφωνη εφημερίδα The Cyprus Weekly (την οποία εξαγόρασε το 2008),  αλλά ανέστειλε την έκδοση της 2 χρόνια μετά, καθώς και διάφορα περιοδικά ( Σελίδες,  Όμικρον, Όμικρον ’ντρας, Κοσμοπόλιταν, TV Μανία, Downtown, Συνθέσεις, Forbes κ.α.) με διευθυντή έκδοσης τον Σταύρο Χριστοδούλου. Ο οργανισμός διαθέτει  και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σφαίρα Active και Kiss).

 

Λόγω της γενικότερης κρίσης στον Τύπο η εκδοτική εμβέλεια της εφημερίδας έχει περιοριστεί με αποτελέσμα να προχωρήσει από το 2017 έως και το 2020 σε μαζικές απολύσεις συντακτών. Το εκδοτικό συγκρότημα αναπτύσσεται πλέον ραγδαία  στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία μέσω της ιστοσελίδας philenews.com

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image