Χρίστου Ανδρέας

Image

Δήμαρχος Λεμεσού από το 2006 μέχρι το 2016, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1948 και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο. Υπήρξε στέλεχος του μαθητικού κινήματος. Σπούδασε μηχανολογία στη Μόσχα και αναμίχθηκε ενεργά στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΦΕΚ και γενικός γραμματέας της ΠΟΦΝΕ. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΕΔΟΝ Λεμεσού.

Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού στις πρώτες δημοτικές εκλογές επί Κυπριακής Δημοκρατίας το 1986. Κατά την ίδια  περίοδο υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντος και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης ως μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων καθώς και σε χορωδίες της πόλης ως κιθαρίστας και κανταδόρος. Εργάσθηκε αρχικά ως μηχανολόγος και αργότερα ως διευθυντικό στέλεχος σε βιομηχανία της Λεμεσού.

Το 1989 εξελέγη επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, και αποσπάστηκε πλήρως στην πολιτική δραστηριότητα. Από το 1990 είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού (1991, 1996, 2001). Για αρκετά χρόνια ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εκτάκτων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε, από το 1991 μέχρι το 2003, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006. Κατά τις δημοτικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου 2006, ο Ανδρέας Χρίστου εξελέγη δήμαρχος Λεμεσού. Υπό την ιδιότητά του αυτή είναι πρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου. Στη θέση του δημάρχου υπηρέτησε μέχρι και το 2016, οπότε κι έχασε τις εκλογές με πολύ μικρή διαφορά.