«Χαραυγή»

Image

Μεγάλη παγκύπρια καθημερινή πρωινή εφημερίδα, όργανο του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 18 Φεβρουαρίου 1956 στη Λευκωσία. Η εφημερίδα διαδέχθηκε τον «Νέο Δημοκράτη», του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύθηκε από τις βρετανικές αρχές τρεις μήνες προηγουμένως. Πρώτος εκδότης και διευθυντής της «Χαραυγής» παρουσιαζόταν ο δικηγόρος Σαββάκης Γιωργαλλής. Στο συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας ανήκαν, στην πρώτη περίοδο της ζωής της, οι Ανδρέας Καννάουρος, Σταύρος Αγγελίδης, Διομήδης Γαλανός, Στέλιος Ιακωβίδης, Τεύκρος Ανθίας, Σάββας Ιωάννου και Μίνως Περδίος. Από τον Μάιο του 1957 αρχισυντάκτης ανέλαβε ο Στέλιος Ιακωβίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Το 1958 στο συντακτικό προσωπικό προστέθηκαν οι Πανίκος Παιονίδης και Παναγιώτης Δ. Πορτίδης.

 

Την πρώτη αυτή περίοδο η «Χαραυγή» είχε μικρό μέγεθος (46X31 εκ.) και σχήμα εξάστηλο (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και ήταν τετρασέλιδη.

 

Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ξεκίνημα» στην πρώτη σελίδα του πρώτου της φύλλου, η εφημερίδα γράφει για τους σκοπούς και στόχους της και τα ακόλουθα: ...  ἐφημερίδα μας θά φροντίσει νά προσφέρει στό ἀναγνωστικό της κοινό ὕλη ἱκανοποιητική ἀπό ποιοτική ἄποψη. Πέρα ἀπό τήν εἰδησεογραφία, πού θά ἀποτελετή βάση της, ὑπάρχουν πολλοί τομεῖς ἄξιοι προσοχῆς. Ἔχουμε τόσα τοπικά ζητήματα πού μπορούμε νά ἐρευνήσουμε, νά τά μελετήσουμε και νά τά φωτίσουμε μέ τρόπο ἀντικειμενικό - πάντα μέ τήν καλή πρόθεση νά τά προωθήσουμε στή λύση τους. πίσης, ἡ προσπάθεια γιά τήν πνευματική ἀνάπτυξη καί ψυχική καλλιέργεια τοῦ λαοῦ, εἶν' ἕνα χρέος πού ὀφείλουμε νά τό ἐκπληρώσουμε στον ἀνώτατο βαθμό.   ἐκλαΐκευση τοῦ πολιτισμοῦ μας καί   ὑποχρέωση πού ἔχουν ὅλοι οἱ κοινωνικοί παράγοντες γιά τήν παραπέρα ἀνύψωσή του, θά ‘ναι στήν πρώτη γραμμή τῶν κατευθύνσεων τῆς ἐφημερίδας μας...

 

Η «Χαραυγή», λόγω των αυστηρών περιορισμών της λογοκρισίας από την αγγλική διοίκηση και τον φόβο κλεισίματός της, όπως συνέβη και με τον «Νέο Δημοκράτη», απέφευγε στην περίοδο αυτή τη συχνή πολιτική αρθρογραφία και την αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, και έδινε περισσότερη έκταση και σημασία στις διεθνείς εξελίξεις αλλά προπαντός σε λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και επιστημονικά θέματα.

 

Πέντε περίπου μήνες μετά την έκδοσή της, στις 21 Ιουλίου 1955, η «Χαραυγή» εμφανίστηκε σε νέο μεγάλο σχήμα. Το μέγεθός της ήταν τώρα 61X47 εκ. και το σχήμα της εννιάστηλο (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) ενώ συνέχιζε να είναι τετρασέλιδη.

 

Με το νέο μέγεθος και σχήμα η εφημερίδα μπήκε σε μια νέα περίοδο, παρά την καταδίωξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο πρώτο φύλλο της νέας αυτής εξόρμησης η εφημερίδα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα κύριο άρθρο με τίτλο «Ἐμπρός» που κατέληγε με τα εξής:  Ἐμπρός ὅλα γιά τό λαό, πάντα μπροστά μαζί μέ τό λαό. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύονταν, στην πρώτη σελίδα, φωτοτυπίες δυο απειλητικών επιστολών της ΕΟΚΑ εναντίον του διευθυντή της «Χαραυγής» Σαββάκη Γιωργαλλή και του ποιητή-συντάκτη της Τεύκρου Ανθία. Το θέμα αυτό δημιούργησε μεγάλο σάλο και έντονες διαμάχες στην αρθρογραφία διαφόρων εφημερίδων. Για τη δημοσίευση των δυο φυλλαδίων η «Χαραυγή» καταδικάστηκε σε πρόστιμο £10 γιατί δημοσίευσε παράνομα έγγραφα.

 

Από τον Μάιο του 1957 διευθυντής της εφημερίδας ανέλαβε ο Στέλιος Ιακωβίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Τον διαδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 1960 ο δικηγόρος Χρύσης Δημητριάδης, από τη Λεμεσό, ο οποίος παρουσιαζόταν και ως εκδότης της εφημερίδας. Από τις 15 Μαϊου 1967 η ιδιοκτησία της «Χαραυγής» μεταβιβάστηκε στην εκδοτική εταιρεία «Τηλέγραφος Λτδ», που την εκδίδει μέχρι σήμερα. Το 1968 ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Σταύρος Αγγελίδης υποβιβάστηκε σε συντάκτη, μετά τη διαφωνία του με την ηγεσία του ΑΚΕΛ σχετικά με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Τσεχοσλοβακία. Τη θέση του έλαβε ο Ανδρέας Καννάουρος. Διευθυντής της εφημερίδας, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ήταν ο Ανδρέας Φάντης, που παραχώρησε τη θέση του, τον Σεπτέμβριο του 1975, στον Κώστα Παρτασίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Ιουλίου 1977. Τη διεύθυνση της «Χαραυγής» ανέλαβε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γεώργιος Σαββίδης που τη διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1987, οπότε τον διαδέχθηκε ο Αντώνης Χριστοδούλου. Το 1987 ομάδα τεσσάρων βασικών στελεχών της «Χαραυγής», οι Ανδρέας Καννάουρος (αρχισυντάκτης), Σταύρος Αγγελίδης (πολιτικός συντάκτης), Ανδρέας Στυλιανού και Πολύδωρος Πολυδωρίδης υποβιβάστηκαν στην ιεραρχία της εφημερίδας και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Σταύρος Αγγελίδης εντάχθηκε στο συντακτικό προσωπικό του «Φιλελεύθερου» και οι άλλοι τρεις, με άλλους συνεργάτες, ίδρυσαν την εφημερίδα «Εμπρός».

 

Διευθυντές στην πορεία διετέλεσαν μεταξύ άλλων οι Νίκος Κατσουρίδης και Αντρούλλα Γκιούροφ. 

 

Η εφημερίδα που ανήκει στην εταιρία "Τηλέγραφος" από το Δεκέμβριο του 2013 έχει ενταχθεί στο Διάλογος Media Group μαζί με το Ραδιοσταθμό Άστρα με γενική διευθύντρια τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου. Αρχισυντάκτης  της Χαραυγής είναι ο Νεόφυτος Νεοφύτου.

 

Η «Χαραυγή» συνεχίζει μέχρι σήμερα σταθερά την έκδοσή της, κατέχοντας μια σημαντική θέση στην ιστορία του αριστερού και εργατικού κινήματος στην Κύπρο αλλά και στην ιστορία του κυπριακού Τύπου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image