Πισσαρίδης Χριστόφορος

Image

Διακεκριμένος Κύπριος καθηγητής-οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών επιστημών. Ήταν υποψήφιος για το ίδιο Νόμπελ και το 2007. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1948.  Η οικογένεια του κατάγεται από τον Αγρό, χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics.  Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα αυτό.  Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας- ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.

 

Ο Χρ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society.  Είναι επίσης μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society.  Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

 

Υπηρέτησε επίσης στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε, από κοινού με τον   Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ, το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας. Το βραβείο IZA τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας.   Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου έχει διορισθεί και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου θέση στην οποία διορίστηκε μετά το 2013. 

 

Το 2007 ο διαπρεπής επιστήμονας τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος Μακαρίου Γ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το 2013 έγινε ιππότης του Βρετανικού Στέμματος. 

 

Το 2010  σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 11 Οκτωβρίου, (Βίντεο: Η ανακοίνωση της απονομής στον Χρ. Πισσαρίδη) του απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομικών (μαζί με τους Αμερικανούς οικονομολόγους Peter Diamond και Dale Mortensen) για τις εργασίες τους που εξηγούν πώς η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές. (Βίντεο: Η απονομή του Νόμπελ)

 

(Βίντεο: Συνέντευξη τετ-α -τετ με το Χριστόφορο Πισσαρίδη)

 

Ο κ. Πισσαρίδης σε αρκετές περιπτώσεις ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου και επικεφαλής ομάδων για θέματα Οικονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και την Ελλάδα.