Αμμόχωστος επαρχία

Συνέπειες της τουρκικής εισβολής

Image

Η επαρχία Αμμοχώστου δέχτηκε το βαρύτερο πλήγμα της τουρκικής εισβολής, μαζί με την επαρχία Κερύνειας, που κατελήφθη ολόκληρη.

 

Το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής τον Αύγουστο του 1974. Από το σύνολο των 98 οικισμών που περιλαμβάνει η επαρχία, μόνο 7 παρέμειναν ελεύθεροι: Αυγόρου, Φρέναρος, Δερύνεια, Παραλίμνι, Σωτήρα, Λιοπέτρι και Αγία Νάπα. Η ίδιαη πόλη της Αμμοχώστου εκκενώθηκε, κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τους κατοίκους της και κατελήφθη επίσης από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Η πόλη της Αμμοχώστου είναι η μοναδική στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές, που δεν έχει εποικιστεί. Μόνο η εντός των τειχών παλαιά πόλη εξακολουθεί να κατοικείται από Τουρκοκυπρίους.

 

Στην Καρπασία, είχε παραμείνει από το 1974 ένας αριθμός εγκλωβισμένων κατοίκων, που έκτοτε έχει κι αυτός μειωθεί, εξαιτίας των διώξεων και των πολλών στερήσεων (βλέπε λήμμα εγκλωβισμένοι).

 

Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων από την πόλη και επαρχία Αμμοχώστου εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, είναι περίπου 100.000. Πολλοί από τους πρόσφυγες της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου στεγάστηκαν προσωρινά αμέσως μετά την εισβολή σε προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στο ελεύθερο τμήμα της επαρχίας. Οι κυριότεροι από τους καταυλισμούς αυτούς ήσαν στο Δασάκι της Άχνας, στις Βρυσούλλες, στο Φρέναρος και στην Αγία Νάπα. Αργότερα, κτίστηκαν στην περιοχή προσφυγικοί οικισμοί (Βρυσούλλες, Αγία Νάπα, Φρέναρος κ.α.). Σε χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου μετεφέρθησαν διά της βίας από τους ομοεθνείς αρχηγούς τους και εγκαταστάθηκαν πολλοί Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες από τιςεπαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Επίσης, σε μια προσπάθεια αλλοιώσεως του δημογραφικού χαρακτήρα της επαρχίας και της Κύπρου γενικότερα, οι Τούρκοι μετέφεραν εποίκους από περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, τους οποίους κι εγκατέστησαν στις κατεχόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου.