Αμμόχωστος επαρχία

Συγκοινωνίες

Image

Η επαρχία Αμμοχώστου πριν από την εισβολή και το ελεύθερό της τμήμα μετά την εισβολή, γνώρισαν ένα σχετικά πυκνό οδικό δίκτυο. Αυτό κυρίως οφείλεται στον σχετικά πυκνό πληθυσμό της επαρχίας με τα μεγάλα χωριά, στην πεδινή έκταση της επαρχίας, ιδιαίτερα στα νότια του Πενταδάκτυλου, καθώς και στη γενική οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας. Το οδικό συγκοινωνιακό δίκτυο αποτελείται από: (α) ασφαλτόστρωτους δρόμους δυο ή περισσοτέρων λωρίδων κυκλοφορίας, (β) ασφαλτόστρωτους δρόμους μιας λωρίδας κυκλοφορίας, (γ) σκυρόστρωτους δρόμους και (δ) χωματόδρομους, που παρουσιάζουν προβλήματα κυρίως μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Γενικά όλα τα χωριά της Αμμοχώστου συνδέονται μεταξύ τους ή με την επαρχιακή πρωτεύουσα, ή με χωριά και πόλεις των υπολοίπων επαρχιών με μια από τις πιο πάνω κατηγορίες δρόμων, ιδιαίτερα με τις τρεις πρώτες.

 

Οι κυριότεροι ασφαλτόστρωτοι δρόμοι δυο ή περισσοτέρων λωρίδων κυκλοφορίας είναι: 1) Δρόμος Λευκωσίας - Αμμοχώστου, γνωστός ως καινούργιος δρόμος, μέσω Αγκαστίνας - Πραστειού, από τον οποίο γίνονταν οι περισσότερες μεταφορές μεταξύ πρωτεύουσας και Αμμοχώστου πριν από την εισβολή. Έχει μήκος 38 χμ. 2) Δρόμος Λευκωσίας - Αμμοχώστου, γνωστός ως παλιός δρόμος, μέσω Άσσιας - Βατυλής - Κουκλιών. Το μήκος του είναι 43 χμ. 3) Δρόμος Λευκονοίκου-Τρικώμου, μέσω των χωριών Γύψου, Λαπάθους και Σύγκρασης, μήκους 15 χμ. περίπου. 4) Δρόμος Ξυλοφάγου (επ. Λάρνακας) - Λιοπετρίου - Φρενάρου -Δερύνειας -Αμμοχώστου, μήκους 18 χμ. Είναι ο δρόμος που συνδέει τη Λάρνακα με τα Κοκκινοχώρια, καθώς και το νότιο τμήμα των Κοκκινοχωριών με την Αμμόχωστο. 5) Δρόμος Αγίας Νάπας - Παραλιμνίου - Δερύνειας - Αμμοχώστου, που ενώνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου με το επαρχιακό διοικητικό κέντρο. Έχει μήκος κάπου 16 χμ. 6) Δρόμος Αμμοχώστου -Μπογαζιού - Κώμας του Γιαλού - Γιαλούσας, που ενώνει την Αμμόχωστο με την Καρπασία και τον Απόστολο Ανδρέα, συνολικού μήκους 65 χμ. 7) Δρόμος Πραστειού - Λευκονοίκου, που συνδέει τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου με το Λευκόνοικο και περνά μέσα από την Περιστερώνα, μήκους 10 χμ.

 

Ο σιδηρόδρομος: Από την επαρχία Αμμοχώστου περνούσε παλαιότερα ο κυπριακός σιδηρόδρομος*, που είχε αρχίσει τη λειτουργία του το 1905 και τη συνέχισε ως το 1951. Η γραμμή που ακολουθούσε ο σιδηρόδρομος ήταν μεταξύ της Αμμοχώστου (λιμανιού) και της Ευρύχου, μέσω Λευκωσίας και Μόρφου. Κάλυπτε μια απόσταση 121 χμ. (58 χμ. από Αμμόχωστο μέχρι Λευκωσία, 39 χμ. από Λευκωσία μέχρι Μόρφου και 24 χμ. από Μόρφου μέχρι Ευρύχου). Η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Αμμοχώστου - Λευκωσίας περνούσε νότια της Έγκωμης, νότια των Στύλλων, βόρεια του Γαϊδουρά, βόρεια του Πραστειού, βόρεια των Πυργών, νότια των Γενάγρων, βόρεια της Μουσουλίτας, βόρεια της Αγκαστίνας, νότια του Τραχωνιού και νότια της Μιας Μηλιάς, προτού φθάσει στο Καϊμακλί.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image