Αμμόχωστος επαρχία

Γεωγραφία

Image

Η επαρχία Αμμόχωστου είναι μια από τις έξι επαρχίες της Κύπρου επαρχία Αμμοχώστου και καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Κύπρου. Συνορεύει βορειοδυτικά με την επαρχία Κερύνειας, δυτικά με την επαρχία Λευκωσίας και νοτιοδυτικά με την επαρχία Λάρνακας. Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η πόλη Αμμόχωστος η οποία βρίσκεται  στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Μόνη της μπορεί να χαρακτηριστεί ως χερσόνησος, γιατί περιβρέχεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα. Πήρε το όνομα από την πόλη της Αμμοχώστου, που είναι το διοικητικό της κέντρο. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και με τις υπόλοιπες πέντε επαρχίες της Κύπρου. 

 

Από το Γιαηλά, βορειοανατολικά της Χαλεύκας, μέχρι το δάσος της Μελούντας, τα σύνορα μεταξύ Κερύνειας και Αμμοχώστου είναι περίπου η κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου. Από τη Μελούντα κάθετα μέχρι την κερυνειώτικη θάλασσα, τα σύνορα ακολουθούν μια τεθλασμένη, σχεδόν κάθετη γραμμή. Από το Γιαηλά μέχρι τα ανατολικά της Αγυιάς, μια σχεδόν κάθετη, ελικοειδής γραμμή, μέσα από τον κάμπο της Μεσαορίας, αποτελεί το κύριο σύνορο μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Τα σύνορα μεταξύ Λάρνακας και Αμμοχώστου είναι και πάλι μια ελικοειδής γραμμή, ανατολικά της Αγυιάς μέχρι τη θάλασσα, στα νοτιοανατολικά της Ξυλοφάγου και τα βορειοανατολικά του πύργου της Πύλας.

 

Η επαρχία Αμμοχώστου θα μπορούσε να υποδιαιρεθεί στις ακόλουθες γεωγραφικές περιφέρειες, που καθεμιά διακρίνεται για τη σχετική ομοιομορφία της:

 

α) Καρπασία: Η Καρπασία είναι μια από τις πιο ευδιάκριτες περιφέρειες όχι μόνο της Αμμοχώστου αλλά και της Κύπρου. Πρόκειται στην ουσία για τη χερσόνησο της Καρπασίας, που εκτείνεται ανατολικά του Πενταδάκτυλου μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

 

β) Πενταδάκτυλος: Η περιφέρεια του Πενταδάκτυλου είναι μια στενή έκταση γης, που εκτείνεται από τα διοικητικά σύνορα Κερύνειας - Αμμοχώστου μέχρι την Επτακώμη. Περιλαμβάνει την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, όσο και τους βόρειους και νότιους πρόποδες του βουνού.

 

γ) Μεσαορία: Η Μεσαορία ορίζεται στα βόρεια από τον Πενταδάκτυλο, στα βορειοανατολικά από την Καρπασία, και στα νότια από τα Κοκκινοχώρια.

 

δ) Κοκκινοχώρια: Είναι η νοτιοανατολική περιφέρεια της επαρχίας Αμμοχώστου καθώς και της Κύπρου. Θα μπορούσε να ονομαστεί και χερσόνησος των Κοκκινοχωριών, γιατί περιβρέχεται από τις τρεις πλευρές από θάλασσα.

 

ε) Βόρεια παράκτια πεδιάδα: Είναι μια πολύ στενή παράκτια πεδιάδα μεταξύ της θάλασσας στα βόρεια και των βορείων προπόδων του Πενταδάκτυλου, στα νότια. Σε μερικά σημεία η στενή αυτή πεδιάδα διακόπτεται από βραχώδεις προεκτάσεις που προσεγγίζουν τη θάλασσα, προερχόμενες από τους πρόποδες του Πενταδάκτυλου. Εκτείνεται από τα σύνορα Κερύνειας - Αμμοχώστου στα δυτικά μέχρι την παραλία, βόρεια της Επτακώμης.

 

Το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος της επαρχίας, στον Απόστολο Ανδρέα, είναι 35° 41΄ 49΄. Το νοτιότερο, στο ακρωτήρι Γκρέκο, 34° 57΄ 23΄. Το ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος είναι πάλι στον Απόστολο Ανδρέα, 34° 35' 21', ενώ το δυτικότερο είναι 33° 32' 22' , ανατολικά της Τύμπου, στα σύνορα Λευκωσίας - Αμμοχώστου. (Τα νησάκια Κλείδες δεν λήφθηκαν υπόψη).

 

Στα ανατολικά της επαρχίας δεσπόζει ο κόλπος Αμμοχώστου και τα ακρωτήρια Αποστόλου Ανδρέα και Γκρέκο. Άλλα ακρωτήρια, άκρα και όρμοι από τα βόρεια της επαρχίας μέχρι τα νότια είναι: Άκρο Γιούτη, ακρωτήρι Πλακωτής, άκρο Γλυκιώτισσας, όρμος Ροννά, όρμος Εξάρχου, άκρο Πρώτη, άκρο Γαλουνόπετρας, όρμος Ναγκώμης. άκρο Τζίλες, όρμος Λιμανουρίου, ακρωτήρι Ελαίας.

 

Η Αμμόχωστος είναι η δεύτερη σε έκταση επαρχία της Κύπρου. Καταλαμβάνει 1.478.009 σκάλες γης, που αντιπροσωπεύουν το 21,37% της ολικής έκτασης της Κύπρου, που είναι 6.915.392 σκάλες.

Φώτο Γκάλερι

Image