Ηνωμένα Έθνη και Κύπρος

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1974 και μετά

Image

Οι προσπάθειες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης μετά τα γεγονότα του 1974 ως σήμερα συνίστανται στη διατήρηση ειρηνικών συνθηκών μέσα στις οποίες να μπορεί να αναζητηθεί συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, και ειδικότερα στη διατήρηση του στρατιωτικού «στάτους κβο».

 

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιτηρεί τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός. Η περιοχή μεταξύ των γραμμών αυτών, που βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η γνωστή ως νεκρή ή ουδέτερη ζώνη, έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και πλάτος που κυμαίνεται από 20 μέτρα ως 7 χιλιόμετρα. Μετά τη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων από τις περιοχές που ελέγχει το κράτος στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, το 1975, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει αναδιατάξει τις δυνάμεις της κατά μήκος της γραμμής αντιπαρατάξεως. Η επιτήρηση της γραμμής γίνεται με δίκτυο παρατηρητηρίων, ενώ διεξάγονται και περιπολίες.

 

Παράλληλα με τα στρατιωτικά της καθήκοντα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκτελεί αριθμό ανθρωπιστικών και οικονομικής φύσεως δραστηριοτήτων, όπως η παροχή προστασίας για καλλιέργεια της γης στην «ουδέτερη ζώνη», η παροχή βοήθειας για συντήρηση και βελτίωση της υδατοπρομήθειας και της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών κ.α.

 

Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι στην πραγματικότητα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιτυγχάνοντας να μειώσει την ένταση και τις πράξεις βίας, μείωσε και την αίσθηση του επείγοντος στην αναζήτηση λύσεων στα βασικά προβλήματα που συνιστούν το Κυπριακό, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του αδιεξόδου και στην παγίωσή του.

 

Οι παρατάσεις της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αρχικά οι παρατάσεις της θητείας της δύναμης ήσαν τρίμηνες. Μετά έγιναν εξάμηνες και ανανεώνονται με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, γύρω στις 15 του Ιουνίου και στις 15 του Δεκεμβρίου κάθε χρόνο. Η τελευταία παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκρίθηκε στις 13.6.1986.

 

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έδιναν τη συγκατάθεσή τους για την ανανέωση, αλλά μετά την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα με τα οποία παρατείνεται η θητεία της δύναμης. Ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υλοποίησε απειλές της για πλήρη εκδίωξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις κατεχόμενες περιοχές.

 

Η οικονομική κατάσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απευθύνει τακτικές και ειδικές εκκλήσεις προς όλα τα κράτη - μέλη για εθελοντικές εισφορές, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

Άλλα στοιχεία: Στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπηρετεί επίσης πολιτικό προσωπικό, που περιλαμβάνει διοικητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και νομικούς συμβούλους, αξιωματούχους δημοσίων σχέσεων κλπ. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργοδοτεί επίσης τοπικό προσωπικό (400 περίπου άτομα).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image