Λεμεσός επαρχία

Κλίμα

Image

Η επαρχία της Λεμεσού, όπως και η υπόλοιπη Κύπρος, χαρακτηρίζεται από ένα θαυμάσιο μεσογειακό κλίμα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος αυτού είναι τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια από τα μέσα του Μαΐου ως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, και ο βροχερός και ήπιος χειμώνας από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Ενδιάμεσα επικρατούν οι δυο μεταβατικές εποχές, το φθινόπωρο από τα μέσα του Σεπτεμβρίου ως το τέλος του Οκτωβρίου, και η άνοιξη από τον Μάρτιο ως τα μέσα του Μαΐου. Η οροσειρά του Τροόδους, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, με μεγαλύτερο υψόμετρο 1.952 μέτρα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μετεωρολογικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές της και στη δημιουργία τοπικών φαινομένων. Επίσης η παρουσία της θάλασσας που περιβρέχει την επαρχία στα νότια, είναι η αιτία δημιουργίας τοπικών φαινομένων στις παράλιες περιοχές.

 

Στην επαρχία Λεμεσού λειτουργεί ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών και βροχομετρικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται στις περιοχές: Πισσούρι, Δορά, Αυδήμου, Καμινάρια, Πάχνα, Πραστειόν Αυδήμου, Όμοδος, Παραμάλι, Πρόδρομος, Τρικουκκιά, Άγιος Θεράπων, Πάνω Πλάτρες, Κοιλάνι, Τρόοδος, Δωρός, Πάνω Αμίαντος, Άλασσα, Σαϊττάς, Λάνια, Άγιος Μάμας, Φασούρι, Καπηλειό, Ακρωτήρι (ΡΑΦ), Ύψωνας, Κυπερούντα, φράγμα Πολεμιδιών, Απαισιά, Αγρός, λιμάνι Λεμεσού, πόλη της Λεμεσού, Καλό Χωριό, Άγιος Θεόδωρος, Ακρούντα, φράγμα Γερμασόγειας, Μονή, Αρακαπάς, Παρεκκλησιά, Επταγώνια και Κελλάκι.

 

α) Άνεμοι: Οι γενικοί άνεμοι που επικρατούν στην Κύπρο είναι νοτιοδυτικοί ως ανατολικοί τον χειμώνα, δυτικοί ως βορειοανατολικοί την άνοιξη, δυτικοί ως βόρειοι το καλοκαίρι και δυτικοί ως βορειοανατολικοί το φθινόπωρο. Οι γενικοί αυτοί άνεμοι τροποποιούνται στις διάφορες περιοχές του νησιού από τοπικούς ανέμους, τις θαλάσσιες και απόγειες αύρες και τους αναβατικούς και καταβατικούς ανέμους. Οι θαλάσσιες και οι απόγειες αύρες παρατηρούνται κυρίως στις παράλιες περιοχές και οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. Από θαλάσσιες και απόγειες αύρες επηρεάζεται και η επαρχία Λεμεσού. Στις ορεινές περιοχές της επαρχίας οι διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στις κορφές, τις βουνοπλαγιές και τις κοιλάδες δημιουργούν τους αναβατικούς ανέμους ή αύρες των κοιλάδων την ημέρα και τους καταβατικούς ανέμους ή αύρες των ορέων τη νύχτα. Στην πόλη της Λεμεσού οι άνεμοι που επικρατούν είναι συνήθως οι δυτικοί ενώ στον Πρόδρομο οι βορειοανατολικοί και οι νοτιοδυτικοί.

 

Όσον αφορά την ταχύτητα, οι άνεμοι είναι κυρίως ελαφροί ως μέτριοι. Οι δυνατοί άνεμοι είναι μικρής διάρκειας και παρατηρούνται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης κακοκαιρίας. Στην πόλη της Λεμεσού οι άνεμοι έχουν μια συχνότητα ακαλμίας η οποία είναι ψηλότερη στις 8 το πρωί (25,7%) παρά το απόγευμα στις 2 (5,5%). Στον Πρόδρομο η συχνότητα ακαλμίας είναι 0,3% στις 8 το πρωί και 0,1% το απόγευμα στις 2.

 

β) Βροχόπτωση: Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην επαρχία ποικίλλει μεταξύ 400 και 1.064 χιλιοστομέτρων. Η επίδραση του ανάγλυφου στην κατανομή της βροχόπτωσης είναι σημαντική. Γενικά οι ψηλότερες περιοχές δέχονται και μεγαλύτερη βροχόπτωση. Η παράκτια πεδιάδα Λεμεσού - Αυδήμου δέχεται μια χαμηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που δεν υπερβαίνει τα 450 χιλιοστόμετρα (412 χιλιοστόμετρα στο Ακρωτήρι, 422 χιλιοστόμετρα στο Φασούρι και 431 χιλιοστόμετρα στην πόλη της Λεμεσού). Στη λοφώδη περιοχή η βροχόπτωση αυξάνεται και κυμαίνεται μεταξύ 450 και 600 χιλιοστομέτρων (513 χιλιοστόμετρα στην Άλασσα, 522 χιλιοστόμετρα στην Ακρούντα και 559 χιλιοστόμετρα στην Απαισιά), ενώ στην ορεινή περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1.064 χιλιοστομέτρων (645 χιλιοστόμετρα στην Πάχνα, 760 χιλιοστόμετρα στο Όμοδος, 829 χιλιοστόμετρα στις Πάνω Πλάτρες, 922 χιλιοστόμετρα στον Πρόδρομο και 1.064 χιλιοστόμετρα στον   Όλυμπο).

 

Οι περισσότερες βροχές πέφτουν από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο και οφείλονται είτε σε συστήματα χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων και μετώπων που κινούνται κυρίως από τα δυτικά προς τα ανατολικά, είτε σε αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η βροχόπτωση είναι πολύ χαμηλή, σχεδόν ανύπαρκτη.

 

γ) Χιονόπτωση: Χιονόπτωση σημειώνεται όταν ψυχρά μέτωπα από τα δυτικά ή ψυχρές πολικές ή αρκτικές αέριες μάζες από τα βόρεια επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου. Χιόνια πέφτουν συνήθως σε περιοχές του Τροόδους με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Κατά μέσον όρο η πρώτη χιονόπτωση σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και η τελευταία τις πρώτες δέκα μέρες του Απριλίου. Σε υψόμετρα γύρω στα 1.000 μέτρα ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης στη διάρκεια του χρόνου είναι 3 έως 5, και σε 1.500 μέτρα 15 έως 17. Στην πλατεία του Τροόδους, με υψόμετρο 1.725 μέτρων, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης στη διάρκεια του χρόνου είναι 36 μέρες (μέση τιμή για την περίοδο 1976-1984). Κατά μήνα ο αριθμός ημερών χιονόπτωσης έχει ως εξής: Νοέμβριος 1, Δεκέμβριος 5, Ιανουάριος 10, Φεβρουάριος 11 και Μάρτιος 7. Το μεγαλύτερο ύψος συσσωρευμένου χιονιού στο έδαφος στην πλατεία του Τροόδους ήταν 2 μέτρα στις 8 και 9 Φεβρουαρίου του 1981. Στη Χιονίστρα ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης στη διάρκεια του χρόνου είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην πλατεία και είναι 48 μέρες περίπου (μέσος όρος περιόδου 1961-1971).

 

δ) Χαλάζι: Χαλαζόπτωση σημειώνεται κατά μέσον όρο 2-3 φορές τον χρόνο στις πεδινές περιοχές και 10 φορές τον χρόνο στις ορεινές περιοχές, συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου.

 

ε) Θερμοκρασία: Η επαρχία Λεμεσού χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Ωστόσο η γενική αυτή κατάσταση διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο από την επίδραση του ανάγλυφου και της θάλασσας. Η θερμοκρασία του αέρα κατά κανόνα ελαττώνεται κατά 6° Κελσίου κάθε 1.000 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ορεινές περιοχές έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τις πεδινές. Η μέση θερμοκρασία του αέρα κατά την περίοδο 1971-1980 ήταν 12,6° Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό Προδρόμου (υψόμετρο 1.380 μέτρων), 16,5° Κελσίου στον σταθμό Σαϊττά (υψόμετρο 640 μέτρων) και 19,5° Κελσίου στον σταθμό της πόλης της Λεμεσού. Το ετήσιο εύρος της θερμοκρασίας του αέρα κυμαίνεται γύρω στους 14° Κελσίου στα παράλια και στους 18° Κελσίου στις ορεινές περιοχές.

 

Ο χειμώνας είναι γενικά ήπιος με πιο ψυχρούς μήνες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Οι διαφορές μεταξύ της ψηλότερης θερμοκρασίας της ημέρας και της χαμηλότερης θερμοκρασίας της νύκτας κατά το χειμώνα είναι 8-10° Κελσίου στις παράλιες περιοχές και 5-7° Κελσίου στις ορεινές. Μερικές αντιπροσωπευτικές τιμές της θερμοκρασίας του αέρα κατά τον Ιανουάριο (1971-1980) δίνονται πιο κάτω:

 

Μετεωρολογικός Σταθμός Μέση Ημερήσια Ψηλότερη (°C) Μέση Ημερήσια Χαμηλότερη (°C) Ακραία Χαμηλότερη (°C)
Λεμεσός 16,9 7,6 0,3 (1977)
Σαϊττάς 12,6 3,3 -2,2 (1980)
Πρόδρομος 5,9 0,5 -8,0 (1973, 74)

 

Το καλοκαίρι είναι σχετικά θερμό με πιο ζεστούς μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πολύ ψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται όταν ζεστές και ξηρές αέριες μάζες εισβάλλουν στην Κύπρο από τα βορειοανατολικά ή ανατολικά. Μερικές αντιπροσωπευτικές τιμές της θερμοκρασίας του αέρα για τον Ιούλιο (1971-1980) έχουν ως εξής:

 

Μετεωρολογικός Σταθμός Μέση Ημερήσια Ψηλότερη (°C) Μέση Ημερήσια Χαμηλότερη (°C) Ακραία Ψηλότερη (°C)
Λεμεσός 32,4 21,1 42,0 (1978)
Σαϊττάς 32,4 18,4 40,0 (1973)
Πρόδρομος 27,1 17,5 35,5 (1973

 

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού στη θαλάσσια περιοχή της πόλης της Λεμεσού κυμαινόταν το 1984 μεταξύ 15,86° Κελσίου τον Ιανουάριο και 24,89° Κελσίου τον Σεπτέμβριο. Οι θερμοκρασίες αυτές επιτρέπουν τα θαλάσσια μπάνια σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

στ) Σχετική υγρασία: Η σχετική υγρασία είναι ψηλότερη τις πρωινές ώρες από τις απογευματινές και η ημερήσια κύμανσή της επηρεάζεται από το υψόμετρο και την απόσταση από τις ακτές. Η κύμανση αυτή είναι μικρή στις ορεινές περιοχές τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Στις πολύ ψηλές περιοχές της οροσειράς του Τροόδους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η σχετική υγρασία το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα μπορεί να ανεβεί πιο ψηλά απ’ ό,τι στις άλλες ώρες της ημέρας λόγω αναβατικών ανέμων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και τις άλλες εποχές του χρόνου, σε μικρότερο όμως βαθμό. Μερικές αντιπροσωπευτικές τιμές της σχετικής υγρασίας στις 08.00 (Τοπικός Επίσημος Χρόνος) κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες (1971-1980) δίνονται πιο κάτω:

 

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ % (08.00)

 

Μετεωρολογικός Σταθμός Δεκ. Ιαν. Φεβ. Ιούν. Ιούλ. Αύγ.
Λεμεσός 75 76 75 59 61 61
Σαϊττάς 73 77 73 45 42 46
Πρόδρομος 76 78 73 42 34 37

Φώτο Γκάλερι

Image