Αθανάσιος

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Image

Μητροπολίτης Λεμεσού. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Φεβρουαρίου του 1959. Το 1973 εισήχθη στη Μητρόπολη Πάφου και το 1976, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στο Α’ Γυμνάσιο Πάφου, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε μητροπολίτη Πάφου (1973-1977) και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Κύπρου (1977-2006) Χρυσόστομο. Ακολούθως σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1980 εγκαταβίωσε στην Αγία Σκήτη του Αγίου Όρους. Το 1982 έλαβε το μέγα σχήμα του μοναχού και ακολούθως, το ίδιο έτος, χειροτονήθηκε ιερομόναχος, το δε 1983 χειροθετήθηκε πνευματικός. Το 1987 εγκατεστάθη στη Μονή Βατοπεδίου, όπου εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος της Μονής στην Ιερή Κοινότητα Αγίου Όρους.

 

'Αγιον όρος 

Την περίοδο 1991-2 εξελέγη και υπηρέτησε ως πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Το 1992, μετά από πρόσκληση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε μαζί με ομάδα μοναχών στη Μονή των Ιερέων στην επαρχία Πάφου. Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 1993, εξελέγη ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, οπότε εξελέγη μητροπολίτης Λεμεσού, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα μητροπολίτη Χρύσανθο, στις 11 Φεβρουαρίου 1999. Χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα. 

Επικρίσεις 

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος αντιμετώπισε κατά καιρούς κατηγορίες από γονείς νέων ανθρώπων για προσηλυτισμό στο μοναχισμό διά της πλύσης εγκεφάλου. Κάποιες από τις κατηγορίες αυτές κατέληξαν και στα δικαστήρια.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Πανδημίας κορωνοιού το 2020 ο Λεμεσού Αθανάσιος κατηγορήθηκε για προτροπή των πιστών να μην τηρούν τα απαγορευτικά διατάγματα για μη συνάθροιση στους Ναούς. Παρόμοια στάση επέδειξε επίσης και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Ο Λεμεσού Αθανάσιος σε σχέση με το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας διαφώνησε και τήρησε αποστάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστηρίζοντας το Πατριαρχείο Μόσχας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 και τη διεξαγωγή πολέμου ορθοδόξων εναντίον ορθοδόξων, ο Λεμεσού Αθανάσιος συμπορεύτηκε με την πλειοψηφία της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.  

 

Αρχιεπισκοπικές 

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος κατήλθε ως υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου το Νοέμβριο του 2006, δεν κατόρθωσε ωστόσο να εκλεγεί, παρότι είχε τους περισσότερους εκλέκτωρες. Επανήλθε ως υποψήφιος στις Αρχιεπισκοπικές της 18ης Δεκεμβρίου 2022 μετά το θάνατο του Χρυσοστόμου Β. Επίσης κέρδισε την πλειοψηφία των πιστών και μπήκε στο Τριπρόσωπο, δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί στη δεύτερη ψηφοφορία από τη Σύνοδο των Ιεραρχών. Πήρε μόνο 4 ψήφους, έναντι 11 του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου

 

 

Το έργο του  

Ο Αθανάσιος επιτελεί σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο στην Κύπρο, που περιλαμβάνει την εξυγίανση των οικονομικών της Μητρόπολής του, την επιδιόρθωση, ανακαίνιση και επαναλειτουργία μοναστηριών, την αρωγή σε πάσχοντες, τη βοήθεια σε ανθρώπους που εθίστηκαν σε ναρκωτικές ουσίες, στη διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών για το ποίμνιό του, και κυρίως στην παροχή σε απόρους συσσιτίων σε 2000 άτομα ημερησίως.

 

Πηγή:

www.polignosi.com