Γαλατιανός Ματθαίος Ιερομόναχος

Image

Κύπριος λόγιος και ιερομόναχος του 16ου / 17ου αιώνα. Άγνωστος ο ακριβής χρόνος γέννησής του. Πέθανε στην Κύπρο το 1637 σύμφωνα προς τον αρχιμανδρίτη Κυπριανό. Ο Κυπριανός (Ιστορία Χρονολογική..., σ. 361) γράφει ότι καταγόταν από το χωριό Γαλάτα. Σ' αυτό οφείλει και το επίθετό του, αν και ο Κυπριανός τον ονομάζει απλώς Ματθαῖον Ἱερομόναχον.

 

Σύμφωνα προς άλλες πηγές, ο Ματθαῖος Ἱερομόναχος Γαλατιανός ὁ Κύπριος (όπως ο ίδιος υπέγραφε), σπούδασε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου στη Ρώμη. Έζησε επίσης για κάποιο διάστημα στη Βενετία όπου και εξέδωσε δυο Μηναία, των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, το 1602 και το 1603 αντιστοίχως. Μετά το 1603 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργάστηκε ως δάσκαλος των ελληνικών γραμμάτων στη Σχολή της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία. Ο περιηγητής Πιέτρο ντελλα Βάλλε , που επεσκέφθη την Κύπρο στα 1625, γράφει στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις ότι συνάντησε τον Ματθαίο στη Λεμεσό, ότι ο Ματθαίος μιλούσε την ιταλική γλώσσα, είχε το σπίτι του στη Λευκωσία, κι ότι ετοιμαζόταν τότε να ταξιδέψει στο Σινά. Ο Πιέτρο ντελλα Βάλλε επεδίωξε τη συνάντηση με τον Ματθαίο γιατί ενδιαφερόταν για διάφορα ορυκτά της Κύπρου κι είχε πληροφορηθεί ότι ο Γαλατιανός είχε αρκετές γνώσεις ορυκτολογίας και φαρμακολογίας (Cobham, Excerpta Cypria, 1908, σσ. 214-215).

 

Είναι πιθανό ότι ο Ματθαίος Γαλατιανός ήταν ο συγγραφέας του Κανόνος που περιέχει ακολουθία του αγίου Ηρακλειδίου, στον οποίο σημειώνεται ότι είναι «ποίημα Ματθαίου Ἱερομονάχου».

 

Πηγή 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια