Βερολίνου συνέδριο

Image

Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου του 1878, με τη συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η αναθεώρηση των όρων της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (19 Φεβρουαρίου, 1878), με την οποία είχε λήξει ο δεύτερος Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Με τη συνθήκη εκείνη η Οθωμανική αυτοκρατορία παρείχε πολλά όσο και σημαντικά πλεονεκτήματα στη νικήτρια Ρωσία, προς τα οποία αντέδρασαν έντονα η Αγγλία και η Αυστρία. Μετά την αντίδραση αυτή, συνεκλήθη το συνέδριο του Βερολίνου με σκοπό την αναθεώρηση της συνθήκης. Του συνεδρίου προήδρευε ο Βίσμαρκ. Την Αγγλία αντιπροσώπευε ο Ντισραέλι, την Αυστρία ο Όντρασυ, την Οθωμανική αυτοκρατορία ο Καραθεοδωρή πασάς, τη Ρωσία ο Γκορτσακόφ, τη Γαλλία ο Βαντινγκτόν, την Ιταλία ο κόμης Κόρτι, την Ελλάδα ο Θ. Δελιγιάννης, υπουργός των Εξωτερικών.

 

Το συνέδριο περιόρισε σημαντικά την έκταση της Μεγάλης Βουλγαρίας που προβλεπόταν στη συνθήκη της 19 Φεβρουαρίου 1878. Επίσης αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ρουμανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ενώ μεταξύ των δυο τελευταίων κρατών ιδρύθηκε μουσουλμανική επαρχία (βιλαέτι του Νόβι Παζάρ). Στην Αυστροουγγαρία αναγνωρίστηκε το προσωρινό δικαίωμα διοίκησης της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, στη Γαλλία αναγνωρίστηκε το προτεκτοράτο της στους Αγίους Τόπους, ενώ στην Ελλάδα έμμεσα απεδόθη η Θεσσαλία που επικυρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1881. Τέλος, με βάση τη «συνθήκη αμυντικής συμμαχίας» μεταξύ Αγγλίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Κύπρος παραδιδόταν από τη δεύτερη στην πρώτη.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάκτηση της Κύπρου από την Αγγλία, είχαν προηγηθεί διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγγλίας και Υψηλής Πύλης και είχε υπογραφεί η «αμυντική συμφωνία» των δυο στην Κωνσταντινούπολη, στις 4 Ιουνίου του 1878. Με βάση τη συμφωνία αυτή η Υψηλή Πύλη εκχωρούσε την Κύπρο στην Αγγλία, «όπως κατέχεται και διοικείται υπ' αυτής». Η περί Κύπρου διευθέτηση ανακοινώθηκε επίσημα στο συνέδριο του Βερολίνου στις 9 Ιουλίου του 1878, ενώ ο αγγλικός στόλος είχε ήδη φθάσει στην Κύπρο. Η μεταβίβαση της εξουσίας στο νησί έγινε στις 12 Ιουλίου.

Φώτο Γκάλερι

Image