Γονέμη Guonemi ή Gonemi ή Goneme οικογένεια

Image

Η οικογένεια Γονέμη εμφανίζεται στην Κύπρο κατά τα μέσα του 14ου αι. Ο Γεώργιος ή Ιωάννης Γονέμης επί Πέτρου Α ' (1359 - 1369), πρώτος γνωστός εκπρόσωπος της οικογένειας στο νησί, το φθινόπωρο του 1364 συμμετέσχε σε επιδρομή κυπριακού στολίσκου από τρία πλοία στην Αττάλεια και στην Αλλάγια ˙ η ναυμαχία με τουρκικό στόλο από επτά πλοία που ακολούθησε απέβη χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της αρνήσεως του Ιωάννη Γονέμη να εμβολίσει εχθρικό πλοίο όπως είχε διαταχθεί από τον Νικόλαο Λάσε ή Λαζέ. Γι' αυτό ο Ιωάννης αργότερα συνελήφθη με διαταγή του πρίγκιπα της Αντιοχείας (Λ. Μαχαιρά, Χρονικόν, παρ. 150). Η περαιτέρω σημαντική δραστηριότητα των Γονέμηδων εξετάζεται στα σχετικά με τον καθένα απ' αυτούς χωριστά λήμματα. Η οικογένεια Γονέμη συνόδεψε τον Γκυ Ντε Λουζινιάν στην Κύπρο μετά την αγορά της από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

 

Καποδίστριας

Η Κερκυραϊκή οικογένεια Γονέμη (σ.σ. με καταγωγή από την Κύπρο), λόγω των υπηρεσιών της στους Βενετούς, είχε λάβει ως ανταμοιβή, μεγάλη έκταση γαιών «μετ’ επαύλεως και παροικίας σωζομένης μέχρι του 1798» στο Εξαμίλι, στο Βουθρωτό και στη Βρύση (σ.σ. Βρίνα). Έτσι λοιπόν, ο Καποδίστριας καθίσταται μέσω Κύπρου Ηπειρώτης «εκ θηλυγονίας»…

 

Βλέπε Βίντεο: Νάσα Παταπίου

Οι Κυπριακές Ρίζες του Καποδίστρια


Στο πλαίσιο αυτό, ο Διονύσιος Ζακυθηνός υποστηρίζει ότι η οικογένεια Γονέμη, μετοίκησε από την Κύπρο στην Κρήτη κι έπειτα στο Αργυρόκαστρο πριν να καταλήξει στην Κέρκυρα, ενώ ο Christopher M. Woodhouse κάνει λόγο για εγκατάστασή της κοντά στο Αργυρόκαστρο τον 17ο αιώνα. Σε Ηπειρώτικη καταγωγή της μητέρας του Καποδίστρια αναφέρεται ο C.W. Crawley. Αλλού, ο «σταθμός» αυτός της οικογενείας πριν καταλήξει στο νησί των Φαιάκων, παραλείπεται, ενώ το όνομά της απαντάται στο Libro d’Oro του νησιού από το 1606. Κατατοπιστική για την Κυπριακή της καταγωγή, την μετανάστευση κλάδου της στην Κέρκυρα και τη σχέση με τις απέναντι ακτές της Ηπείρου, είναι η ομιλία της ιστορικού δρος Νάσας Παταπίου: Οι κυπριακές ρίζες του Καποδίστρια – Οικογένεια Γονέμη. Μητέρα του υπήρξε η Αδαμαντία Γονέμη και παππούς του ο Χριστόδουλος Γονέμης. Σύμφωνα με την Δρ Παταπίου το επίθετο Γονέμη  είναι παραφθορά του Κομνένη που σχετίζεται με το Βυζαντινό επίθετο Κομνηνός.