Δημοφών

Image

Μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, γιος του Θησέως και της Φαίδρας και αδελφός του Ακάμαντος. Δεν αναφέρονται ούτε ο Δημοφών, ούτε κι ο Ακάμας στα Ομηρικά Έπη. Αναφέρονται όμως σαν ήρωες του Τρωικού πολέμου στα Κύκλια Έπη και σε άλλες αρχαίες φιλολογικές πηγές.

 

Κατά τον Πλούταρχο (Βίος Σόλωνος), ο Δημοφών ίδρυσε στην Κύπρο την πόλη Αίπεια που συνδέεται με τους αρχαίους Σόλους και το μεγάλο μεταναστευτικό αποικιστικό ρεύμα των Μυκηναίων - Αχαιών στην Κύπρο στις αρχές του 12ου π.Χ. αιώνα.

 

Σύμφωνα προς την αφήγηση του Απολλόδωρου (Επιτομή, 6.16), ο Δημοφών είχε φθάσει πρώτα με τα λίγα καράβια του στους Θράκες Βισάλτες, όπου τον ερωτεύθηκε η Φυλλίς, κόρη του βασιλιά, και τον παντρεύτηκε με προίκα το βασίλειο του πατέρα της. Ο Δημοφών όμως, επιθυμώντας να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αθήνα, αναχώρησε αφού έδωσε όρκο και υπόσχεση ότι θα ξαναγύριζε. Η Φυλλίς του έδωσε τότε ένα κουτί μέσα στο οποίο, όπως του είπε, υπήρχε ένα ιερό φυλαχτό της θεάς Ρέας, και του ζήτησε να το ανοίξει τότε μόνο, όταν θα έπαυε να ελπίζει ότι θα επέστρεφε κοντά της. Ο Δημοφών έφθασε τελικά στην Κύπρο όπου και κατοίκησε. Όταν πέρασε ο καιρός και ο Δημοφών δεν επέστρεψε στους Θράκες, η Φυλλίς απελπισμένη τον καταράστηκε και αυτοκτόνησε. Ο Δημοφών, στην Κύπρο, άνοιξε το κουτί που του είχε δώσει η Φυλλίς, κι αμέσως κυριαρχήθηκε από μεγάλο φόβο, ίππευσε το άλογό του κι άρχισε να τρέχει, όμως το άλογο γλίστρησε κι ο Δημοφών έπεσε από αυτό, πληγώθηκε από το ξίφος του και πέθανε.

 

Η αρχαία παράδοση για τον τρόπο θανάτου του Δημοφώντος είναι παρόμοια με εκείνη για τον θάνατο (στην Κύπρο πάλι) του αδελφού του Ακάμαντος, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε πέφτοντας από το άλογό του πάνω στο ξίφος του.

 

Μετά τον θάνατο του Δημοφώντος, οι σύντροφοί του παρέμειναν για πάντα στην Κύπρο.

 

Ο Ηρόδοτος συγκαταλέγει μεταξύ των εθνικών ομάδων που υπήρχαν στην Κύπρο και μια αθηναϊκή εθνική ομάδα, υπονοώντας τον αποικισμό του νησιού και από Αθηναίους υπό τον Δημοφώντα.