Μαρίνα αγία Μυρμιγκόφ, Πάφος

Image

Στο  ερειπωμένο χωριό της Κύπρου, Μιρμικόφου, της επαρχίας Πάφου συναντάμε σήμερα μια μικρή καμαροσκέπαστη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Η εκκλησία διαθέτει μία μόνο είσοδο στο μέσο του δυτικού τοίχους. Στο εσωτερικό της εκκλησίας ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται γύρω στον 16ο αιώνα. Μικρή καμαροσκέπαστη εκκλησία που έχει εσωτερικές διαστάσεις 15X3,75 μ., με μια πεταλόμορφη αψίδα. Η αψίδα έχει χορδή 2,37 μ. και βέλος 2,20 μ. Έχει μόνο μια είσοδο στο μέσο του δυτικού τοίχου, πλάτους 1,40 μ. Η εκκλησία έπαθε πολλή καταστροφή με αποτέλεσμα οι τοιχογραφίες να καταστραφούν. Σήμερα διασώζονται σε κακή κατάσταση οι τοιχογραφίες του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας: η Θεοτόκος όρθια δεομένη με τον Χριστό σε εγκόλπιο μπροστά στο στήθος ανάμεσα στους αρχαγγέλους και χαμηλά δυο εξαπτέρυγα σε μετάλλια με κόκκινο φόντο. Στο μέτωπο της αψίδας 2 άγιοι από τους οποίους ο ένας καταστράφηκε τελείως. Στο νότιο μισό της καμάρας διασώθηκε μεγάλο μέρος της Υπαπαντής.

 

Μέσα στη μικρή αχιβάδα της Πρόθεσης εικονίζεται σε κακή κατάσταση η Άκρα Ταπείνωση. Σε καλύτερη κατάσταση σώζονται δυο άγιοι διάκονοι στο εσωρράχιο του ανατολικού τυφλού τόξου του βόρειου τοίχου κοντά στην Πρόθεση και στο τύμπανο του ίδιου τόξου η Φιλοξενία του Αβραάμ. Στον βόρειο τοίχο, δυτικότερα εικονίζεται όρθιος άγιος, ίσως ο απόστολος Παύλος μισοκατεστραμμένος. Σώζεται ακόμη στον βόρειο τοίχο μισοκατεστραμμένο μετάλλιο.

 

Τη διακόσμηση της εκκλησίας με τοιχογραφίες αναφέρει μισοσβησμένη επιγραφή στον ανατολικό τοίχο στα βόρεια της αψίδας. Οι τοιχογραφίες, αρκετά καλής τέχνης, μπορούν να χρονολογηθούν στον 16ο αιώνα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image