Χρυσοστομής Γιαννάκης

Υπουργός Άμυνας

Image

Ο Γιαννάκης Χρυσοστομής είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός και νομικός από την Αμμόχωστο. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

 

Διορίστηκε υπουργός επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη στις 5 Ιανουαρίου 1999 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τις 24 Αυγούστου 1999 όταν υπέβαλε την παραίτηση του.  Μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο δήλωσε ότι προχώρησε στην πράξη του "για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας".

 

Ο κ. Χρυστοστομής είχε κατηγορηθεί για έλλειψη δεοντολογίας σε ότι αφορούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

 

Σε συνέντευξη του ο κ. Χρυσοστομής παραδέκτηκε ότι  απεδέχθη  προσφορά της εταιρείας Oerlikon για φιλοξενία στο Παρίσι για μία εβδομάδα, με το επιχείρημα ότι έτσι εξοικονόμησε δέκα χιλιάδες λίρες από τα ταμεία του κράτους. Ο υπουργός είχε επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα επικεφαλής οκταμελούς αντιπροσωπείας μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, για να τον συναντήσει και να επισκεφθεί την έκθεση πολεμικού υλικού Λε Μπουρζέ.

 

Τις  πληροφορίες  για τη φιλοξενία από την εταιρεία Oerlikon επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Πολίτης ο ίδιος ο κ. Χρυσοστομής. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. υπουργός δήλωσε, η αποδοχή της προσφοράς έγινε συμπτωματικά και με αγαθές προθέσεις.

 

Στη θέση αυτή τον διαδέκτηκε ο Σωκράτης Χάσικος.