Χρυσοστομής Γιαννάκης

Υπουργός Άμυνας

Image

Ο Γιαννάκης Χρυσοστομής είναι Ελληνοκύπριος νομικός. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1936. Ασκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί σειρά ετών και ακολόυθως υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη από όλες τις βαθμίδες της Δικαστικής Εξουσίας, ως δικαστής και επαρχιακός δικαστής. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε επίσης Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Διορίστηκε υπουργός επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη στις 5 Ιανουαρίου 1999 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τις 24 Αυγούστου 1999, όταν υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας, όπως δήλωσε, επειδή υπέστη κριτική από τον Τύπο. Ο κ. Χρυσοστομής δέκτηκε κριτική για μη τήρηση της δεοντολογίας στην αγορά εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς από την εταιρία OERLICON. Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοστομής απεδέχθη προσφορά της εταιρείας Oerlikon για φιλοξενία στο Παρίσι για μία εβδομάδα, με το επιχείρημα ότι έτσι εξοικονόμησε δέκα χιλιάδες λίρες από τα ταμεία του κράτους. Ο υπουργός είχε επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα επικεφαλής οκταμελούς αντιπροσωπείας μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, για να τον συναντήσει και να επισκεφθεί την έκθεση πολεμικού υλικού Λε Μπουρζέ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την υποβολή της παραίτησης του, εξέφρασε  τις θερμές του ευχαριστίες και την εκτίμηση του για τη προσφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

Στη θέση αυτή τον διαδέκτηκε ο Σωκράτης Χάσικος.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια