Θεοχάρους Ελένη

Η πρώτη ιδρύτρια πολιτικού κόμματος

Image

Πολιτικός, γιατρός. Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου στις 24 Ιουνίου 1953. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα. Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά  της οικογένειας.

 Παντρεύτηκε τον Λούη Καριόλου και έχουν μια κόρη την Τζούλη Καριόλου.

 

Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού και Γυμνάσιο στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

 

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπόνησε Πειραματική – Κλινικο-εργαστηριακή Διατριβή και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορος με Άριστα.

 

Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

 

Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδο-ουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

 

Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Συκτυβκάρ και της Επίτιμης Διδάκτορος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

 

Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής.

 

Δίδαξε Παιδοχειρουργική σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών.

 

Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Παντρεύτηκε το Ψυχίατρο Λούη Καριόλου (1953-2014) και απέκτησαν μια κόρη την Τζούλη που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Essex.

 

Πολιτική 
Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2001. Επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ.
Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων και της επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου. Ως μέλος του ΔΗΣΥ εξελέγη και Ευρωβουλευτής το 2014.
Ανέπτυξε σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο σε όλους τους τομείς και εργάζεται συνεχώς για την στρατηγική του κόμματος σε θέματα υγείας και συναφή θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για αναμόρφωση των σχέσεων Βουλής-Ευρωκοινοβουλίου.
Εκπρόσωπος της Βουλής στην Κοινοπολιτειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (CPA), στο Δι-ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ (IPFPD), στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Ασιατικών Κοινοβουλίων (APA) και στην AWEPA. Μέλος των Εκτελεστικών Επιτροπών του CWP, και της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Παλαιστίνη.


Μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στον ΟΑΣΕ για 5 χρόνια και της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Ένωσης. Έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές και συνέδρια του OSCE, του CPA, του IPFPD, της AWEPA, του APA, του ΕΛΚ και της ΕΕ., και ανέδειξε με τις παρεμβάσεις της σημαντικά διεθνή ζητήματα.
Το 2006 διεκδίκησε την Δημαρχία της Λεμεσού. Κατέθεσε πρόταση στην Βουλή για αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Αλληλεγγύη 

Η Ελένη Θεοχάρους είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός και ταυτόχρονα ιδρύτρια πολιτικού κόμματος στην Κύπρο. Προηγήθηκε η Πραξούλλα Αντωνιάδου ως αρχηγός των Ενωμένων Δημοκρατών το οποίο ίδρυσε ο Γιώργος Βασιλείου.

 

Το κίνημα Αλληλεγγύη ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2016 κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης τύπου στη Λευκωσία.

 

Η κυρία Θεοχάρους αποχώρησε από το ΔΗΣΥ, κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής το 2014. Παρά την αποχώρηση της διατήρησε την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ και προσχώρησε στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς στις 10 Μαρτίου 2016.

 

Η Αλληλεγγύη στη συνέχεια ανακοίνωσε τη συγχώνευση της με το ΕΥΡΩΚΟ και απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 η Αλληλεγγύη εισήλθε στη νέα Βουλή ποσοστό 5.24% εκλέγοντας 3 Βουλευτές. Την Ελένη Θεοχάρους στη Λεμεσό το Δημήτρη Συλλούρη στη Λευκωσία και το Μιχάλη Γιωργάλλα στην Αμμόχωστο.

Στις βουλευτικές της 30ης Μαίου 2021 το Κίνημα Αλληλεγγύη με ποσοστό 2.31% απέτυχε να μπει στη Βουλή. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image