Θεοχάρους Ρηγίνος

Υπουργός Οικονομικών κατά τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1929 στη Λάρνακα. Μετά τη συμπλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), συνέχισε δε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Aberdeen. Παρακολούθησε επίσης παιδαγωγικά στο Garnett Gollege του Λονδίνου. Από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου πήρε τον τίτλο Ph.D. στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες. Το 1949 επέστρεψε στην Κύπρο και αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολές μέσης παιδείας και αργότερα ως επιθεωρητής, μέχρι και το 1956. Μεταξύ του 1958 και του 1959 εργάστηκε στην Ελλάδα, στη διεύθυνση οικονομικών μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' και ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών από τον Μάρτιο του 1959. Διατήρησε το ίδιο υπουργείο και μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (16 Αυγούστου 1960), μέχρι και το 1962. Το 1962 διορίστηκε διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και δίδαξε ως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

 

Ο Ρηγίνος Θεοχάρους είναι μέλος του Royal Economic Society και συγγραφέας βιβλίων, κυρίως μελετών πάνω σε οικονομικά θέματα. Πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή συνέδρια.