Προεστού Ευφροσύνη

Η κυρά της Λαπήθου

Image

Ελληνοκύπρια πρόσφυγας από τη Λάπηθο. Το όνομα της, ταυτίστηκε με την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και την τουρκική εισβολή το 1974.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1903. Μεγάλωσε στη Λάπηθο και αργότερα κατοίκησε στον Άγιο Ερμόλαο όπου και παντρεύτηκε τον Ιωάννη Φλωρέντζο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Σε ηλικία 28 χρονών έγινε μαία και άσκησε το επάγγελμα αυτό σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λαπήθου και Αγίου Ερμολάου.

Το μεγαλείο του ηρωϊσμού της Ευφροσύνης Προεστού αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Στην μάχη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου 1974, δώδεκα στρατιώτες αποκόπηκαν και έμειναν εγκλωβισμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτούς τους 12 στρατιώτες εντόπισε η κυρία Ευφροσύνη Προεστού και τους φρόντισε για έναν μήνα. Τρεις από αυτούς ανήκαν στο 256 Τάγμα Πεζικού και οι άλλοι εννιά στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού. Όλοι τους κατάγονταν από περιοχές εκτός της επαρχίας Κερύνειας και δεν γνώριζαν τη Λάπηθο. Η κυρά Φροσύνη που τους βρήκε, στάθηκε δίπλα τους σαν μάνα. Πρόκειται για τους: Πανίκο Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργο Χριστοφή, Στέλιο Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκο Παπαναστασίου, Παύλο Νικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκο Νικολάου, Πολύκαρπο Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργο Παπανικολάου.

 

Αφιέρωμα στην Ευφροσύνη Προεστού

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

 

Όταν οι εισβολείς αντιλήφθηκαν την δράση της, την συνέλαβαν. Την βασάνισαν φρικτά και προσπάθησαν να την εξευτελίσουν. Με απαράμιλλή γενναιότητα δεν αποκάλυψε τίποτε στους βασανιστές της και ούτε πρόδωσε τα δώδεκα εγκλωβισμένα παλικάρια. Τελικά, μετά και από την φυλάκιση της στο Κάστρο της Κερύνειας, εκδιώχθηκε από τη γενέτειρα της, όπως είχαν εκδιωχθεί νωρίτερα και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Λαπήθου. Έζησε στην προσφυγιά μέχρι την ημέρα του θανάτου της στις 17 Απριλίου 1993.

 

Προς τιμήν της έχει αφιερωθεί και η οδός Ευφροσύνης Προεστού, που είναι πάροδος της οδού Λαπήθου, δίπλα στο Πάρκο της Κερύνειας, στην συνοικία Παρισινός, στην περιοχή Έγκωμη στη Λευκωσία.

 

Πηγή

«Η Κυρά της Λαπήθου», Γιάννης Νικολάου, εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, 2015, Λευκωσία

 

Φώτο Γκάλερι

Image