Πεταλίδου Φανή

Η εκδότρια της εφημερίδας Πρωινή -Νέας Υόρκης

Image
Εκδότρια της ομογενειακής εφημερίδας Πρωινή της Νέας Υόρκης. Η Φανή Πεταλίδου- Holiday γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1945 στην Κερύνεια. Μετανάστευσε στα 14 της χρόνια της, με την μητέρα της και τα 5 αδέλφια της -5 κορίτσια και ένα αγόρι- μετά από πρόσκληση που τους έκανε ο πατέρας της, Νίκος Χριστοφορίδης, που ήταν ήδη στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.  Αρχισε να φοιτά σε αγγλικό σχολείο στη Νέα Υόρκη τα πρωινά μαθαίνοντας ταυτόχρονα και αγγλικά. Το απόγευμα εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ.

 

Οταν τελείωσε το Λύκειο ξεκίνησε με μία εταιρεία, την Audiovax, σαν βοηθός του προέδρου με 110 δολάρια την εβδομάδα. Η εξυπνάδα, η επιμονή, η εργατικότητα και το πείσμα της, την βοήθησαν μέχρι τα 34 χρόνια της να γίνει μέτοχος και να χειρίζεται το τεράστιο ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Στην εταιρία αυτή εργάστηκε και ο αδελφός της Φίλιπ Κρίστοφερ, μετέπειτα πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

 

Γάμος

Ενδιάμεσα είχε κάνει και τον πρώτο γάμο της, από τον οποίο απέκτησε την μοναδική της κόρη Νικόλ Πεταλίδου, επιτυχημένη τηλεπαρουσιάστρια στο «TD Ameritrade Network». Αργότερα σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον Morton Holiday.

 

Το 1974, όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο και καταλήφθηκε η Κερύνεια στην οποία γεννήθηκε και έζησε  έως τα 14 της χρόνια η ίδια έκρινε ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες της. Το 1977 και ενώ είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην Audiovax, την πλησίασαν 3 άνθρωποι, ο Γιώργος και ο Σπύρος Μωραϊτης, πατέρας και γιος, και ο Πέτρος Σγουρομύτης, για να χρηματοδοτήσει μια εφημερίδα.

 

Η εφημερίδα στήθηκε και σύγχρονα μηχανήματα αγοράστηκαν (type settngs machines) για πρώτη φορά με ελληνικούς χαρακτήρες που τυπώνονταν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν και σε tabloid έκδοση. Οι άνθρωποι αυτοί της υποσχέθηκαν, ότι θα έβρισκαν χρήματα και από την ελληνική κυβέρνηση. Τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τέλος Σεπτεμβρίου του 1977, η Φανή Πεταλίδου αγόρασε όλη την εφημερίδα μετά από μια δικαστική διαδικασία και μια δημοπρασία. ΄Εβαλε επικεφαλής το δημοσιογράφο Βάσο Βλαβιανό, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» από το 1940-1945.  Κάπως έτσι ξεκίνησε ουσιαστικά η «Πρωινή».

 

Συνάντηση με τον Μακάριο

Τον προηγούμενο μήνα, στις 2 Αυγούστου 1977, η Φανή είχε κλείσει ραντεβού με τον Μακάριο στην Κύπρο, για να συζητήσει μαζί του και να του ζητήσει βοήθεια για την εφημερίδα. Το ραντεβού τους ήταν για μισή ώρα, αλλά κράτησε δυο ώρες από τις 5-7 το απόγευμα. Αφού μίλησαν για την Κύπρο, μετά του ζήτησε να βάλουν ανθρώπους από την Κύπρο μέσα στην εφημερίδα. Της υποσχέθηκε, πως την επόμενη μέρα θα την έστελνε σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, για να μιλήσει μαζί του και να την βοηθήσει να πάρει διαφημίσεις από τις τράπεζες, τον τουρισμό και άλλους κρατικούς οργανισμούς. «Θέλω την Κυπριοπούλα να έχει την εφημερίδα», είπε ο Μακάριος… «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Το ξημέρωμα της 3ης Αυγούστου στις 4 π.μ ο Μακάριος έπαθε καρδιακή προσβολή, οπότε η βοήθεια από την Κύπρο δεν πήγε ποτέ.

 

Το 1986 δημιουργήθηκε μια δεύτερη εφημερίδα 24 σελίδες περίπου, στα Αγγλικά με τίτλο «The Greek American» με αρχισυντάκτη τον Πίτερ Πάππας, που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και πήγαινε στο Κογκρέσο δωρεάν κάθε εβδομάδα.

 

Σε αντίθεση με τον συντηρητικό Εθνικό Κήρυκα η Πρωινή εθεωρείτο ως η πιο μαχητική και προοδευτική εφημερίδα της Ομογένειας.

 

Δημοσιογράφοι

Όταν ξεκίνησε η Πρωινή είχε τα γραφεία της στη Λεωφόρο Madison στο Μανχάταν. Στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις της καθώς και το τυπογραφείο της μετακινήθηκαν στην Crescent Str στην Αστόρια. Από την εφημερίδα αυτή ξεκίνησαν την  καριέρα τους αρκετοί Κύπριοι και Ελλάδιτες  δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν ως φοιτητές στη Νέα Υόρκη, όπως οι  Πόλυς ΚυριάκουΠέτρος Πετρίδης, Διονύσης Διονυσίου, Μιχάλης Ιγνατίου, Χρύσανθος ΛαζαρίδηςΝίκος Τριβουλίδης, Αναστάσιος Βιστωνίτης, Τάκης Καμπύλης.    

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Εθνικός Κήρυκας: Φάνη Πεταλίδου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image