Νίκος Χατζίσκος

Image

Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1971-1972) αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Ιουλίου 1971. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και πέθανε το 1983.

Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και του Αιμίλιου Βεάκη. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με πάρα πολλά γνωστά ονόματα της θεατρικής σκηνής όπως τους ηθοποιούς Κατερίνα, Μαρίκα Κοτοπούλη, Θάνο Κωτσόπουλο, Δημήτρη Χορν, Βάσω Μανωλίδου, Χρήστο Τσαγανέα, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γιώργο Παππά, Χριστίνα Καλογερίκου, Μαίρη Αρώνη, Άννα Συνοδινού, Μίμη Φωτόπουλο, Κούλη Στολίγκα, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Μάνο Κατράκη, χορογράφους όπως η Ραλλού Μάνου και σκηνοθέτες σαν το Μάνο Χατζιδάκι. Υπήρξε παράλληλα, δημιουργός πολλών θεατρικών σκηνών, όπως το Θέατρο του Εθνικού Κήπου (1954), το υπαίθριο Θέατρο της Οδού Μαυρομματαίων (1958) κ.α. Στην τηλεόραση διακρίθηκε στο ρόλο του "παπά Φώτη" στη σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", 1975 - 1976.

 

Στην Κύπρο κλήθηκε το 1971 από τον σκηνοθέτη και θεατρικό παράγοντα Τάκη Μουζενίδη, στον οποίο ανατέθηκε το 1968 από τη  Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας  η προεργασία για ίδρυση ενός κρατικού θεατρικού οργανισμού. Ο Τάκης Μουζενίδη, είχε έλθει στην Κύπρο ως εμπειρογνώμονας της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο Χατζίσκος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 1971 και αμέσως άρχισε και τις προετοιμασίες την πρώτης παραγωγής του ΘΟΚ. Ήταν ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, παράσταση την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος και της οποίας η επίσημη πρώτη δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 18 Νοεμβρίου 1971.. Η επιλογή του έργου δεν ήταν τυχαία αφού στην ίδια ακριβώς μετάφραση έδινε την πρώτη του παράσταση και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας το 1932. Μαζί με τον Χατζίσκο στην στην Κύπρο βρέθηκε η σύντροφος και μόνιμη πρωταγωνίστριά του Τιτίκα Νικηφοράκη, η οποία ενσάρκωσε την Κλυταιμνήστρα, ενώ τον Αγαμέμνονα υποδύθηκε ο Γρηγόρης Βαφιάς.

 

Πηγή

Polignosi.com

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image