Αριστίων ή Αρίστων άγιος

Image

Άγνωστος στους συναξαριστές Κύπριος άγιος, που ωστόσο γιορτάζεται από την Δυτική Εκκλησία στις 22 Φεβρουαρίου (Ρωμαϊκόν Μαρτυρολόγιον), και από την Κοπτική Εκκλησία στις 23 Απριλίου.

 

Βλέπε λήμμα: Κόπτες

 

Αγιολογικές πηγές και παράδοση περιλαμβάνουν τον Αριστίωνα μεταξύ των 70 μαθητών, ενώ τον αναφέρουν και ως επίσκοπο της Σαλαμίνας, μάλιστα δεύτερο στη σειρά μετά τον απόστολο Βαρνάβα. Ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός τον ταυτίζει προς τον πρεσβύτερο Αριστίωνα τον οποίο αναφέρει ο εκκλησιαστικός ιστορικός Ευσέβιος ως ένα από εκείνους που άντλησε τις παραδόσεις του ο Παπίας (Ευσέβιος, Εκκλησ. Ιστ.,Γ'. 39,4.7.14).

 

Βλέπε λήμμα: Απόστολος Βαρνάβας

 

Στις Απόκρυφες Πράξεις του ψευδο-Βαρνάβα (Ackta Barn., 14), αναφέρεται ότι ο Βαρνάβας κι ο Μάρκος ήλθαν στην Κύπρο από τη Λαοδίκεια όπου βρήκαν τον Αριστίωνα και τον Τίμωνα:

«...διαπερασάντων δέ ἡμῶν κατεπλεύσαμεν ἐν Κύπρῳ διά νυκτός, καί ἐλθόντες ἐν τῷ λεγομένῳ Κρομμυακίτη [Κορμακίτη] εὓρομεν Τίμωνα καί Ἀρίστωνα τούς ἱεροδούλους, προς οὓς ἐξενίσθημεν...»

 

Ο Αρίστων ήταν ιερόδουλος, ειδωλολάτρης, μέχρι που φιλοξένησε τους Βαρνάβα και Μάρκο, των οποίων έγινε πιστός ακόλουθος. Παλαιότερα είχε διατυπωθεί από τον J. Chapman η άποψη ότι ο Αριστίων ήταν ο συγγραφέας της Προς Εβραίους επιστολής, που όμως απερρίφθη. Σύμφωνα προς τον Στ. Λουζινιανό, ο Αριστίων μαρτύρησε και τάφηκε στη Σαλαμίνα.

 

Βλέπε λήμμα: Σαλαμίνα- Ελληνιστικά- Ρωμαϊκά χρόνια

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια