Κοτσινολαίμης ή κοτσινοπούππουφος ή κοτσινοπούππουτος

Image

Είναι το γνωστότερο από τα χειμωνιάτικα μικροπούλια που κατά χιλιάδες έρχονται στην Κύπρο για να διαχειμάσουν. Επιστημονική ονομασία: Erithacus rubecula. Οικογένεια: Turdidae.

 

Το πουλί αυτό αρχίζει να εμφανίζεται στην Κύπρο κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου και φεύγει από το νησί κατά τον Μάρτιο. Μόλις πρωτοέλθει παραμένει στα ορεινά μέρη. Με τα πρωτοβρόχια όμως κατακλύζει ολόκληρο το νησί από τις βουνοκορφές μέχρι τις πεδιάδες και τις κατοικημένες περιοχές, ακόμη και τους κήπους της Λευκωσίας.

 

Το χρώμα του στο άνω μέρος του κορμού είναι γκριζοκαφέ, ο λαιμός και το στήθος έχουν χρώμα πορτοκαλί, ενώ η κοιλιά του είναι ασπριδερή και η ουρά καφέ. Έχει πολύ μεγάλα, ανάλογα προς το σώμα του, μάτια λαμπερά. Το ράμφος και οι κνήμες του είναι επίσης καφέ. Το μέγεθός του φθάνει τα 14 εκατοστόμετρα.

 

Είναι πουλί εντομοφάγο, αλλά αρέσκεται και στα χειμερινά αγριόφρουτα της Κύπρου, όπως τα μερσινόκοκκα, τα αντρούκλια, τα βατόμουρα, τα τριμίθια, ο καρπός της σχινιάς και του πυράκανθου κ.ά. Απαντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Αμερικανικής. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε χαμηλούς θάμνους και γεννά από 3 έως 6 αυγά.

 

Είναι ο ἐρίθακος του Αριστοτέλη — απ' όπου πήρε και το επιστημονικό του όνομα — που τον περιγράφει ως χειμερινό πουλί της Ελλάδας: ...μεταβάλλουσιν οἱ  ἐρίθακοι καί οἱ καλούμενοι φοινίκουροι ἐξ ἀλλήλων˙ ἐστι δ' ὁ μέν ἐρίθακος χειμερινόν, οἱ δέ φοινίκουροι θερινοί, διαφέρουσι δ' ἀλλήλων οὐθέν ὡς εἰπεῖν ἀλλ ' ἤ τῇ χρόα μόνον...

 

Ήταν πουλί πολύ γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Ο Ησύχιος τον αποκαλεί: ...ἐρίθακος˙ ὄρνεον μονῆρες καί μονότροπον.

 

Σε σχέση προς τον καιρό, ο Αριστοτέλης γράφει: ἐρίθακος ἐς τά αὔλια καί τά οἰκούμενα παριώς δῆλος ἔστι χειμῶνος ἐπιδημίαν ἀποδιδράσκων.

 

Και ο Θεόφραστος: χειμῶνος μέγα σῆμα καί ὄρχιλος καί ἐριθεύς, δύνων ἐς κοίλας ὀχεάς.

 

Ο Θεόφραστος εδώ ονομάζει το πουλί ἐριθεύς. Τέλος, ο Αριστοτέλης γράφει και τα εξής: μία λόχμη δύο ἐριθάκους οὐ τρέφει...

 

Η φράση αυτή του Αριστοτέλη, όπως και οι χαρακτηρισμοί του Ησύχιου, αποδίδουν πλήρως τις συνήθειες του πουλιού αυτού που δεν ανέχεται κοντά του άλλο του ιδίου είδους. Εάν μάλιστα εγκλωβισθούν δυο κοτσ'ινολαίμηδες μαζί, έστω και σε μεγάλη κλούβα, σε λίγα λεπτά θα σκοτώσει ο ένας τον άλλο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image