Μακούλης παπαϊωάννης

Image

Λόγιος κληρικός, εκπαιδευτικός και ιεροκήρυκας. Καταγόταν από την Ανατολική Ρωμυλία και ήταν απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Στην Κύπρο ήλθε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα όπου αρχικά εργάστηκε ως γραμματέας στο εκεί Ελληνικό προξενείο. Στη Λάρνακα νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά. Ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής Τζίμης Μακούλης ήταν εγγονός του.

 

Στη Λάρνακα ο Ιωάννης Μακούλης άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο και, αργότερα, ίδρυσε και παράρτημά του στη Λευκωσία. Ο επίσκοπος Κυρηνείας Κύριλλος (μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ'), που υπήρξε συμμαθητής του Μακούλη στην Ριζάρειον Σχολή, τον παρότρυνε να γίνει κληρικός, πράγμα που συνέβη. Το 1901 ιερουργούσε και κήρυσσε στη Λευκωσία, οπότε άρχισε να εκδίδει τον Ἀπόστολον  Βαρνάβαν, που ήταν το πρώτο έντυπο χριστιανικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Κύπρο.  Ήταν εβδομαδιαίο και η έκδοσή του κράτησε ένα χρόνο (από 25 Μαρτίου 1901 μέχρι 23 Μαρτίου 1902).

 

Αργότερα υπηρέτησε ως ιερέας και ιεροκήρυκας στη Λάρνακα, αλλά και ως καθηγητής σε εκπαιδευτήρια της Λάρνακας και της Λεμεσού. Το 1911 χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη σε οικονόμο. Πέθανε στη Λάρνακα στις 14 Ιουνίου 1913.

 

Μεταξύ των έργων του, αξιολογότερο ήταν το βιβλίο που εξέδωσε στη Λάρνακα το 1910 με τίτλο: Χρονολογική Ἀκτίς, ἢτοι Χρονολογία τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης ἐπί τῇ βάσει τῆς μεταφράσεως τῶν Ο'. Το βιβλίο αυτό απετέλεσε σημαντικό βοήθημα για τους κληρικούς κυρίως, της εποχής του. Αναφέρουμε επίσης το βιβλίο του Ἀποκάλυψις τῆς Παναγίας Θεοτόκου (Λάρνακα, 1910).