Μενάρδος Γεώργιος

Έλληνας νομικός, καταγόμενος από την Τήνο. Γεννήθηκε το 1835 και πέθανε το 1893. Πατέρας του γνωστού λογίου και λαογράφου Σίμου Μενάρδου*, από το γάμο του με την Αυγούστα, του γένους Φραγκούδη, από τη Λεμεσό.

 

Ο Γεώργιος Μενάρδος, σπουδασμένος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήλθε στην ελληνική προξενική υπηρεσία το 1861 και υπηρέτησε στα προξενεία Βηρυτού, Θεσσαλονίκης και Λάρισας ως γραμματέας. Επίσης ως προϊστάμενος του προξενείου Αδριανουπόλεως και ως υποπρόξενος της Ελλάδος στη Λάρνακα από το 1866 έως το 1874 (αν και το 1870-74 το προξενείο διηύθυνε ως αναπληρωτής του ο Θ.Μ. Περιστιάνης). Αργότερα υπηρέτησε ως υποπρόξενος της Ελλάδος στη Μυτιλήνη, ύστερα ξανά στη Λάρνακα (1873) και το 1874-76 στη Λεμεσό (όπου ιδρύθηκε υποπροξενείο της Ελλάδος με δική του εισήγηση). Ως αναπληρωτής υποπρόξενος στη Λεμεσό υπηρέτησε και το 1877-79. Ύστερα υπηρέτησε ως πρόξενος στην Αγκώνα, στο Τουρίνο και, τέλος, στο Δυρράχιον.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ως εκπροσώπου της Ελλάδος στην Κύπρο, προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες στους Έλληνες του νησιού κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ήταν επίσης φίλος του προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, στρατηγού Λουδοβίκου Πάλμα ντι Τσεσνόλα*, του διαβόητου αυτού αρχαιοκάπηλου που κυριολεκτικά λεηλάτησε τις αρχαιότητες του νησιού.