Μποτύ Bottu

Image

Γάλλος διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρόξενος στη Λάρνακα κατά το 1833 (περίοδος Τουρκοκρατίας) όταν συνέβησαν στην Κύπρο τα τρία επαναστατικά κινήματα: του Θησέως, του καλόγερου Ιωαννικίου και του Γκιαούρ Ιμάμη.

 

Βλέπε λήμμα: Γεγονότα της περιόδου της Οθωμανοκρατίας 

 

Για τον Μποτύ ομιλεί κολακευτικά ο ποιητής Λαμαρτίνος που φιλοξενήθηκε απ’ αυτόν στη Λάρνακα τον Αύγουστο του 1832 και ξανά τον Απρίλιο του 1833 όταν πέρασε από εκεί ταξιδεύοντας προς και από την Ανατολή.

 

Βλέπε λήμμα: Λαμαρτίνος

 

Ο Μποτύ συνδεόταν φιλικά με τον Κύπριο Νικόλαο Θησέα, τον ηγέτη του ενός από τα τρία επαναστατικά κινήματα του 1833. Πιθανώς δε να είχε σχετιστεί και με τον καλόγερο Ιωαννίκιο, τον ηγέτη του δεύτερου επαναστατικού κινήματος που συνέβη το 1833 στην Καρπασία. Ο ρόλος τον οποίο ο Μποτύ διαδραμάτισε στα τραγικά γεγονότα του έτους αυτού δεν είναι απόλυτα σαφής. Πιθανώς ενεθάρρυνε κάποιες δραστηριότητες των Θησέως και Ιωαννικίου, εξυπηρετώντας ίσως και τα συμφέροντα της χώρας του που, αυτή την περίοδο, είχε αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το νησί, που το εποφθαλμιούσε και ο Μωχάμετ Άλι της Αιγύπτου, ενώ είχε καταστρωθεί και ένα γερμανικό σχέδιο περί Κύπρου. Η οποιαδήποτε, πάντως, τυχόν ανάμειξη του Μποτύ στα γεγονότα του 1833 και η αναμφισβήτητη πρόθεσή του να προσφέρει βοήθεια στους Έλληνες Κυπρίους πρωταγωνιστές τους, δεν ήταν μόνο καθαρά επαγγελματική γιατί, πέρα από τον φιλικό του δεσμό με τον Ν. Θησέα, ο Μποτύ ήταν και θερμός φιλέλληνας.

 

Το κίνημα των Κυπρίων με επίκεντρο τη Λάρνακα, υπό τον Νικόλαο Θησέα (Μάρτιος του 1833) είχε πάντως ως αφορμή την επιβολή νέων φορολογιών. Το κίνημα κατεστάλη εύκολα, αλλά με ενέργειες τόσο του Μποτύ όσο και άλλων προξένων και ιδίως εκείνων της Δανίας και Σουηδίας, οι νέες φορολογίες καταργήθηκαν. Ο Νικόλαος Θησεύς κατέφυγε στο γαλλικό προξενείο, όπου ο Μποτύ όχι μόνο τον έκρυψε αλλά κατόρθωσε και να τον φυγαδεύσει από την Κύπρο, με τη βοήθεια και του Λαμαρτίνου.

 

Ο Μποτύ είχε θεωρηθεί ότι είχε προσωπική ανάμειξη στα γεγονότα του 1833 για τα οποία, πάντως, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε υπηρεσιακές του εκθέσεις προς τους διπλωματικούς προϊσταμένους του.

 

Μέσα στον ίδιο χρόνο (1833), ο Μποτύ πέθανε ξαφνικά στη Λάρνακα κι έγινε λόγος για δολοφονία του με δηλητηριασμό, πράγμα όμως που δεν μπορεί ν’ αποδειχθεί. Επειδή μάλιστα την ίδια περίοδο υπήρξαν και άλλοι ξαφνικοί θάνατοι, θεωρείται πιθανό ότι επρόκειτο για κάποια επιδημία.

 

Βλέπε λήμμα: Επιδημίες

 

Η όλη δραστηριότητα του Μποτύ κατά τη διάρκεια της διπλωματικής υπηρεσίας του στην Κύπρο αναμένεται να φωτιστεί περισσότερο με τη μελέτη των σχετικών γαλλικών αρχείων.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια