Αγγελίδης Σταύρος

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1929 στη Λεμεσό. Εργάστηκε, μετά το Διδασκαλικό Κολλέγιο, ως δάσκαλος. Εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Οι δύο βαλίτσες και άλλα διηγήματα, Λευκωσία, 1962.

 

Για πολλά χρόνια ήταν βασικός συντάκτης της εφημερίδας «Χαραυγή». Από το 1989 υπήρξε πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», επίσης δε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Διδασκαλικής Οργάνωσης το 1951 - 52. Το 1952 παύθηκε από την τότε αποικιακή κυβέρνηση από δάσκαλος, λόγω της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας. Το 1952 άρχισε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Νέος Δημοκράτης». Το 1953 διηύθυνε κι εξέδιδε την απογευματινή καθημερινή εφημερίδα «Εμπρός». Η εφημερίδα κλείστηκε από τους Βρεττανούς το 1956 κι ο ίδιος φυλακίστηκε για 13 μήνες. Από το 1957 εργαζόταν στη «Χαραυγή», της οποίας διετέλεσε και αρχισυντάκτης. Δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, χρονογραφήματα, κριτικές, μελέτες κ.α. Πήρε μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες.

 

Ο Σταύρος Αγγελίδης υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του ΑΚΕΛ.  Αποχώρησε από το κόμμα μετά την περεστρόικα και συνέχισε την αρθρογραφία του στον «Φιλελεύθερο». Ήταν  γνωστός κυρίως για τις θέσεις του στο Κυπριακό.

 ΠΑΡΑ την κριτική που δεχόταν, υποστήριζε σε γενικές γραμμές την εξής θέση στα άρθρα του:"Η Κύπρος όσα εκατομμύρια και να δαπανήσει δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο θηρίο που λέγεται Τουρκία. Πεταμένα λεφτά. Συνεπώς, έγραφε, η Κύπρος πρέπει να κηρυχθεί ανοχύρωτη πολιτεία, να καταργήσει τον στρατό και να παραδώσει την ασφάλειά της σε διεθνείς οργανισμούς, πχ Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως έγινε και με άλλες χώρες. Αυτή η κίνηση θα ήταν η καλύτερη ασφάλειά της."

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Χριστοδούλου έγραψε σε ένα από τα άρθρα του για το Σταύρο Αγγελίδη:

"Ο Σταύρος Αγγελίδης ήταν ένας δημοσιογράφος παλαιάς κοπής, μ’ ένα φλέγμα που τον καθιστούσε ξεχωριστό. Τον θυμάμαι, σε μια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, να υποβάλλει στον Σπύρο Κυπριανού την απλή ερώτηση: «Κύριε Πρόεδρε, ποιος είναι ο ορισμός της πολιτικής ευθιξίας;». Μεσολάβησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, με τον Σπύρο Κυπριανού να κοιτάει αμήχανα την κάμερα χωρίς να ξέρει πώς ακριβώς έπρεπε ν’ αντιδράσει. Αυτό το περιστατικό, το έχω καταγραμμένο μέσα μου σαν ένα μικρό θρίαμβο της δημοσιογραφίας. Μια στιγμή έστω, όπου η εξουσία αναγκάζεται να σκύψει το κεφάλι μπροστά στη δύναμη της κοινής λογικής. Χωρίς φωνασκίες, μελοδραματισμούς και εξυπνάδες. Κάτι σαν την εκδίκηση του αυτονόητου".

 

Ο Σταύρος Αγγελίδης πέθανε στις 11 Αυγούστου 1994.

Το 2014 το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθιέρωσε βραβείο "Σταύρου Αγγελίδη" με αντικείμενο τη διερευνητική δημοσιογραφία, προς τιμήν του.