Ουγκόνι Βεράρδος

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570-71 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ως λοχαγός του στρατού των Βενετών.

 

Καταγόταν από την πόλη Μπρέσκια. Ο λοχαγός Βεράρδος Ουγκόνι υπήρξε ένας των γενναίων υπερασπιστών της Αμμοχώστου, που άντεξαν μία σκληρότατη πολιορκία ενός σχεδόν χρόνου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, υπηρέτησε στον προμαχώνα (ημιπύργιο) Κάμπο Σάντο (ή Αγίας Βαρβάρας), στο νότιο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου, το οποίο είχε δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων των Τούρκων και συνεχές και σφοδρότατο σφυροκόπημα από το τουρκικό πυροβολικό.

 

Μετά την πτώση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571), ο λοχαγός Βεράρδος Ουγκόνι υπήρξε ένας των πολλών που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Μαζί με άλλους, μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη και ρίχθηκε στην τρομερή φυλακή του Ευξείνου Πόντου. Οι συνθήκες φυλάκισης εκεί ήσαν εντελώς απάνθρωπες και φρικτές, και δεν είναι γνωστό εάν ο αξιωματικός αυτός κατόρθωσε να επιβιώσει και να απελευθερωθεί ή όχι.