Πουζουλινιά ή συκαμιά ή σιάμτουντου ή βαβατσινιά

Image

Το δέντρο Μορέα η μέλαινα (Morus nigra) της οικογένειας των Μορεοειδών. Ένα από τα δυο είδη συκαμιάς (συκομουριάς) που απαντώνται στην Κύπρο. Η πουζουλινιά ευρίσκεται κυρίως σε αγρεπαύλεις, σε αυλές μοναστηριών κι εκκλησιών (Μύρτου, Δένεια, Αγρός, Λάπηθος, Πέλλα Παΐς κ.α.), και σε κήπους. Ένα τέτοιο δέντρο υπήρχε στον περίβολο του μοναστηριού της Αγίας Νάπας, του οποίου η ηλικία υπολογιζόταν πάνω από 600 χρόνια. Ήταν τεράστιο, με περιφέρεια κορμού 6,70 μέτρα, ύψος περί τα 24 μέτρα και ακτίνα κόμης περί τα 15 μέτρα. Το δέντρο αυτό βρισκόταν στη ζωή μέχρι το 1972.

 

Βλέπε λήμμα: Παναγία, Αγία Νάπα

 

Τα φύλλα της πουζουλινιάς δεν χρησιμοποιούνταν για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων γιατί το παραγόμενο μετάξι δεν ήταν καλής ποιότητας. Στην Κύπρο το δέντρο φαίνεται ότι είχε εισαχθεί κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια από τη γειτονική Συρία, αν όχι πιο πριν. Ήταν γνωστό στο νησί και με την τουρκική του ονομασία σιάμτουντου.

 

Οι καρποί του δέντρου, οι λεγόμενοι βαβάτσινοι, είναι μαύροι όταν ωριμάζουν, ζουμεροί, πολύ εύγευστοι και μεγαλύτεροι από της συνηθισμένης συκαμιάς. Περιέχουν βιταμίνη C, επιστεύετο δε ότι είχαν και διεγερτικές ιδιότητες. Σύμφωνα προς αρχαίους συγγραφείς, τόπος καταγωγής του δέντρου ήταν η περιοχή της Κασπίας θάλασσας.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image