Ραγκονάσκο Κάρολος

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από την πόλη Κρεμόνα, που το 1570-71 πολέμησε στην Κύπρο κατά των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών, με τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Κάρολος Ραγκονάσκο έφθασε εσπευσμένα στην Αμμόχωστο από τη Βενετία, στις 5 Μαΐου του 1570, μαζί με το εθελοντικό σώμα που συνέστησε προς υπεράσπιση της Κύπρου ο ευγενής Ιερώνυμος Μαρτινέγκο. Το σώμα αυτό αναχώρησε με καθυστέρηση από τη Βενετία, καθ' οδόν δε ο αρχηγός του Ιερώνυμος Μαρτινέγκο πέθανε στην Κέρκυρα. Το σώμα όμως συνέχισε και έφθασε τελικά στην Αμμόχωστο στις 5 Μαΐου του 1570, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την άμυνα της πόλης αλλά και εκείνη της Λευκωσίας.

 

Στη συνέχεια, ο Κάρολος Ραγκονάσκο προωθήθηκε, μαζί με τον λόχο του, στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Πήρε μέρος στην αντίσταση της πρωτεύουσας. Κατά την άλωσή της (9 Σεπτεμβρίου του 1570) κατόρθωσε να διαφύγει και να ανεβεί στα βουνά.

 

Στις 10 Ιανουαρίου του 1571, ο Κάρολος Ραγκονάσκο κατέβηκε από τα βουνά (όπως και άλλοι στρατιωτικοί) και κατόρθωσε να εισέλθει στην ήδη από μηνών πολιορκούμενη από τους Τούρκους Αμμόχωστο. Εκεί, υπήρξε ένας των υπερασπιστών ενός ιδιαίτερα σημαντικού τμήματος των οχυρώσεών της, του λεγομένου Πύργου της Οπλαποθήκης (ή Άρσεναλ), που ευρισκόταν στο νοτιοανατολικό άκρο των τειχών της πόλης, και στο νότιο τμήμα του λιμανιού της. Ο Πύργος αυτός είχε δεχθεί ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις και ανελέητους συνεχείς κανονιοβολισμούς από τους Τούρκους.

 

Κατά τη δεύτερη γενική έφοδο των Τούρκων (στις 29 Ιουνίου 1571), ο λοχαγός Κάρολος Ραγκονάσκο πληγώθηκε στην κεφαλή από βλήμα, ενώ πολεμούσε στον Πύργο της Οπλαποθήκης.

 

Μετά την παράδοση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571), ο Κάρολος Ραγκονάσκο συνελήφθη αιχμάλωτος. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε κατόπιν.