Ηρόστρατος Ναυκρατίτης

Image

Έμπορος από τη Ναύκρατι (ελληνική πόλη εμπόρων στην Αίγυπτο), που σχετίστηκε προς ένα θαύμα της θεάς Αφροδίτης. Το σχετικό περιστατικό αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστάς, με την παρατήρηση ότι άντλησε από κάποιο βιβλίο με τίτλο Περί Ἀφροδίτης του συγγραφέα Πολύχαρμου από τη Ναύκρατι.

 

Βλέπε λήμμα: Ναύκρατις

 

Ο Ηρόστρατος, ασχολούμενος με το εμπόριο, ταξίδευε σε πολλές χώρες με το καράβι του, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Από την Πάφο αγόρασε κάποτε ένα αγαλματάκι της θεάς Αφροδίτης, «αρχαίας τέχνης», που το πήρε μαζί του. Στο πέλαγος, καθ' οδόν προς τη Ναύκρατι, ξέσπασε τρικυμία και το καράβι κινδύνευσε ενώ ο Ηρόστρατος και οι ναύτες του δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν. Όλοι όσοι επέβαιναν στο καράβι, κατέφυγαν τότε στο αγαλματάκι της Αφροδίτης, ικετεύοντας για τη σωτηρία τους. Και τότε όλα γύρω σκεπάστηκαν με πράσινες μυρτιές και απλώθηκε μια ωραιότατη μυρωδιά. Σε λίγο βγήκε ο ήλιος, κι όλοι είδαν μπροστά τους το λιμάνι της Ναυκράτιδος, όπου κι έφθασαν σώοι.

 

Η παράδοση αυτή για το «θαύμα» σχετίζεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης ως προστάτιδας των ναυτικών, η οποία λατρευόταν και με σχετικά προς την ιδιότητά της αυτή επίθετα, όπως Λιμενία, Ευπλοία, Ποντία, κλπ. Η σχέση, εξάλλου, της θεάς με τη θάλασσα ήταν άμεση, αφού γεννήθηκε από το θαλασσινό αφρό κατά την αρχαία παράδοση.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια