Ρονδάκχης

Image

Επώνυμο διαφόρων προσώπων, μελών της ιδίας οικογένειας της Κύπρου προφανώς, του 16ου αιώνα, που μας είναι γνωστά από τη συμμετοχή τους, το 1570-71, στην αντίσταση της Κύπρου ενάντια στους Οθωμανούς εισβολείς.

 

Γνωστότερος όλων ήταν ο Πέτρος Ρονδάκχης, βετεράνος στρατιωτικός ήδη το 1570, γιος του Νικολάου Ρονδάκχη που ήταν επίσης στρατιωτικός. Για τον Πέτρο Ρονδάκχη δες χωριστό λήμμα. Στο τέλος του λήμματος εκείνου μνημονεύονται μερικοί ακόμη Ρονδάκχη, για τους οποίους όμως θα πρέπει να γίνει εδώ κανονική αναφορά. Και αυτοί είναι οι Ανδρέας, Ιωάννης και Κόιντος Ρονδάκχης.

 

Ανδρέας Ρονδάκχης: Πολέμησε στην Αμμόχωστο το 1570-71, καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Οθωμανούς και πήρε μέρος στην επική 11μήνη αντίσταση της πόλης αυτής, ως αρχηγός/διοικητής ενός ειδικού σώματος Αλβανών πολεμιστών. Αυτοί οι «Αλβανοί» — όπως αναφέρονται στις πηγές — ήταν στην πραγματικότητα Έλληνες οι περισσότεροι, από τη Βόρειο Ήπειρο (Αλβανία), που υπηρετούσαν στον στρατό των Βενετών, αποτελούσαν δε σώμα ιππικού. Λοχαγοί στο ίδιο σώμα ήταν, μεταξύ άλλων, και οι Ιωάννης και Κόιντος Ρονδάκχης.

 

Μετά την πρώτη μεγάλη και γενική έφοδο των Τούρκων κατά της Αμμοχώστου (21 Ιουνίου 1571), και την αναδιοργάνωση των δυνάμεων των υπερασπιστών της που έγινε τότε, ο Ανδρέας Ρονδάκχης διορίστηκε ως ένας των αξιωματικών στον Ραβελίνο, τον πύργο-οχυρό στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης, δίπλα από την Πύλη της Ξηράς. Ας σημειωθεί ότι ο Ραβελίνος ήταν εκείνος που δέχθηκε τις σκληρότερες και συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων και τους σκληρότερους κανονιοβολισμούς τους, καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας. Εκεί ο Ανδρέας Ρονδάκχης πληγώθηκε, αλλά επέζησε. Μετά την παράδοση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571), συνελήφθη αιχμάλωτος. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε ύστερα.

 

Ιωάννης Ρονδάκχης: Ένας των στρατιωτικών αρχηγών της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σκληρής πολιορκίας της από τους Τούρκους και της 11μήνης επικής αντίστασής της το 1570-71. Ήταν ένας των λοχαγών του σώματος των «Αλβανών» ιππέων που πήραν μέρος στην υπεράσπιση της Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Αμμοχώστου, ο Ιωάννης Ρονδάκχης έπεσε μαχόμενος.

 

Κόιντος Ρονδάκχης: Ένας των στρατιωτικών αρχηγών της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σκληρής πολιορκίας της από τους Τούρκους και της 11μήνης επικής αντίστασής της το 1570-71. Ήταν ένας των λοχαγών του σώματος των «Αλβανών» ιππέων που πήραν μέρος στην υπεράσπιση της Αμμοχώστου. Μετά την πρώτη μεγάλη και γενική έφοδο των Τούρκων εναντίον της πόλης (την 21η Ιουνίου 1571), έγινε αναδιοργάνωση των δυνάμεων που την υπεράσπιζαν. Κατ' αυτήν ο Κόιντος Ρονδάκχης ετάχθη, μαζί με άλλους αξιωματικούς, στον προμαχώνα (ημιπύργιο) ντ' Αντρούτζι, στο νότιο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου, το οποίο δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση, τις σκληρότερες επιθέσεις και τους συνεχείς κανονιοβολισμούς.

 

Εκεί, ο Κόιντος Ρονδάκχης έπεσε μαχόμενος.

Φώτο Γκάλερι

Image