Αδάμαντος Αδάμος Αδάμ

Image

Πολιτικός παράγοντας της Αριστεράς, που διετέλεσε δήμαρχος Αμμοχώστου. Γεννήθηκε στη Δερύνεια στις 24 Σεπτεμβρίου 1904. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και ήταν μεταξύ των πρώτων αποφοίτων του. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1929. Το 1937-38 πήρε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Αγγλίας. Υπηρέτησε ως καθηγητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου από το 1929 μέχρι το 1943 - τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως διευθυντής του Γυμνασίου Θηλέων Αμμοχώστου. Ήταν βαθύς μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και συγκαταλεγόταν μεταξύ των αρίστων ελληνιστών.

 

Όταν το 1943 επανεγκαθιδρύθηκε ο θεσμός των αιρετών δημοτικών συμβουλίων, εκλέχθηκε δήμαρχος Αμμοχώστου επικεφαλής συνδυασμού του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ). Εκλέχθηκε ξανά δήμαρχος το 1946 και το 1949 με τον ίδιο συνδυασμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα Βαρώσια εξωραΐστηκαν και έγιναν πολλά έργα, που μαζί με τον επιδέξιο χειρισμό των δημοτικών υποθέσεων, την ανθρωπιά, την ευθύτητα και την απλότητά του, τον επέβαλαν στη συνείδηση όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αποχρώσεις. Κατά τη δεκάχρονη θητεία του ως δημάρχου, ανεγέρθηκαν εργατικές πολυκατοικίες, πτωχοκομείο, λαϊκό συσσίτιο και εστιατόριο, παιδοκομικός σταθμός, συνοικιακές δημοτικές   αγορές,   αγορά   χονδρικής πωλήσεως και δημοτικό στάδιο, βελτιώθηκαν η ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης κ.ά. Οι σχέσεις του με το τουρκικό σύνοικο στοιχείο ήταν άριστες και η εκτίμηση των Τούρκων κατοίκων της Αμμοχώστου προς τον Αδάμαντος ήταν εξαίρετη.

 

Πρωτοστατούσε στους εθνικούς, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες της εποχής κι οι πολιτικές του ομιλίες ήταν εκλεκτές ˙ εθεωρείτο γενικά ως ένας από τους καλύτερους ρήτορες της εποχής. Πήρε μέρος σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό για την προώθηση του Κυπριακού ζητήματος και σε εποχές που λόγω των αποικιακών περιοριστικών μέτρων, ελάχιστοι τολμούσαν να μιλούν δημόσια για την Ένωση, διακήρυσσε με δύναμη τους εθνικούς πόθους του κυπριακού ελληνισμού σε κάθε ευκαιρία και πάνω απ' όλα κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του εκπροσώπου του υπουργού Αποικιών, σερ Κόσμο Πάρκινσον. Πρωτοστάτησε, επίσης, στους αγώνες του Μαρτίου 1944, για τους άνεργους, για τον τιμάριθμο, για τους καταστηματάρχες, για τους ανελεύθερους νόμους και επανειλημμένα κατηγορήθηκε από τις βρεττανικές αρχές στα δικαστήρια ότι ηγείτο παρανόμων συγκεντρώσεων, παρελάσεων και διαδηλώσεων. Το 1947-1948 πήρε μέρος στη διασκεπτική, τη συμβουλευτική δηλαδή συνέλευση που κλήθηκε από την αγγλική κυβέρνηση για να υποβάλει συστάσεις πάνω στη μορφή του Συντάγματος που θα εγκαθιδρύετο μελλοντικά στην Κύπρο. Υποστήριξε ένθερμα τη διασκεπτική και διαφώνησε έντονα, σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, στην αναθεώρηση της αρχικής απόφασης του κόμματός του για συμμετοχή σ' αυτήν. Έκτοτε οι σχέσεις του με το ΑΚΕΛ, λόγω του χειρισμού του εθνικού θέματος, εντάθηκαν και διαγράφτηκε από το κόμμα. Αργότερα στις δημοτικές εκλογές του 1953 ηγήθηκε ανεξάρτητου συνδυασμού με βασική γραμμή την επιδίωξη συνταγματικών ελευθεριών ως πρώτο στάδιο, εξαιτίας των τότε διεθνών εξελίξεων και της αναγνωρισμένης αδυναμίας των ελληνικών κυβερνήσεων να δώσουν ουσιαστική βοήθεια στον ενωτικό αγώνα και τη χρησιμοποίηση των ελευθεριών αυτών σε κατοπινό στάδιο για την εθνική αποκατάσταση. Ο συνδυασμός απέτυχε και τότε ο Αδάμαντος αποχώρησε από την πολιτική και επανήλθε στη διδασκαλική έδρα ως υποδιευθυντής του Διδασκαλικού Κολλεγίου μέχρι τον θάνατό του, που προήλθε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια διδασκαλίας, το 1959.

 

Σ' ένδειξη εκτίμησης για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη θητεία του ως δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου έκαμε την κηδεία του με δαπάνες του Δήμου. Και πάνω στην προτομή του που στήθηκε στον τάφο του στα Βαρώσια, γράφτηκε η ακόλουθη επιγραφή: «Ὡς χαρίεν ἐστίν ἂνθρωπος ὃταν ἂνθρωπος ἦ».