Σκελέας Χριστοδουλίδης Κώστας

Image

Από τους στυλοβάτες του κομμουνιστικού κινήματος κι ένας από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1895και πέθανε στη Σοβιετική  Ένωση το 1941. Μεγαλύτερος αδελφός των επίσης ιδρυτικών μελών του Κ.Κ.Κ. Χριστόδουλου Χριστοδουλίδη (Αλέξη) και Κλειούς Χριστοδουλίδη - Ιωαννίδη. Επειδή ήταν ψηλός, ονομάστηκε Σκελέας από τα μακριά σκέλη του, επίθετο που τελικά υιοθέτησε. Στη Λεμεσό επαγγελλόταν πρώτα τον μαραγκό κι αργότερα τον τυπογράφο.

 

Αναμείχθηκε πρωταγωνιστικά στο εργατικό κίνημα κι ασπάσθηκε από νωρίς την κομμουνιστική ιδεολογία. Όχι μόνο ένας από τους ιδρυτές, αλλά κι ένας των ηγετών του Κ.Κ.Κ. Στέλεχος του κόμματος ήταν και η σύζυγός του Χριστίνα. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του κόμματος, ενώ από την ίδρυσή του το 1926 ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής. Το πατρογονικό του σπίτι στη Λεμεσό είχε χρησιμοποιηθεί, ήδη πριν από την ίδρυση του κόμματος, για συγκεντρώσεις, παράνομη (σύμφωνα προς τους νόμους και τις διατάξεις της τότε εποχής) πολιτική δραστηριότητα και, μετά την ίδρυση του κόμματος, έντονη κομματική δραστηριότητα. Στο ίδιο σπίτι λειτούργησε και το πρώτο τυπογραφείο του κόμματος (το «Άστρο») που εξέδιδε το κομματικό έντυπο Πυρσός (ἐφημερίς σοσιαλιστική,  ὄργανον  τοῦ  Κυπριακου  Ἐργατικου Κόμματος — πριν από την ίδρυση του Κ.Κ.Κ., αφού κυκλοφόρησε το 1922).

 

Ο Κώστας Σκελέας, μαζί με τον Χαράλαμπο Βατυλιώτη* (Βάτη) ήταν οι ανώτατοι ηγέτες του Κ.Κ.Κ. από της ιδρύσεώς του το 1926 μέχρι το 1931 οπότε και οι δυο συνελήφθησαν από τους Άγγλους κι εξορίστηκαν. Κατά το διάστημα τούτο τόσο ο Βατυλιώτης όσο κι ο Σκελέας είχαν αναπτύξει έντονη κομματική δράση α' ολόκληρη την Κύπρο, αλλ' είχαν υποστεί και πολλούς διωγμούς και επιθέσεις. Το ίδιο υπέφεραν και η σύζυγος του Σκελέα κι άλλα μέλη της οικογένειάς του.

 

Μετά τα Οκτωβριανά* (την εξέγερση του Οκτωβρίου του 1931), τόσο ο Βατυλιώτης όσο κι ο Σκελέας συνελήφθησαν στο οίκημα του Εργατικού Κέντρου στη Λευκωσία, στο οποίο στεγάζονταν και τα γραφεία του Κ.Κ.Κ. Οδηγήθηκαν στη φυλακή και λίγο αργότερα εξορίστηκαν μαζί με τους επισκόπους Κιτίου  Νικόδημο και  Κυρηνείας  Μακάριο, και άλλα ηγετικά στελέχη της Δεξιάς.

 

Ο Κώστας Σκελέας εξορίστηκε μεταφερθείς στην Αγγλία. Εκεί βοηθήθηκε από κομμουνιστές και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου (1931) εστάλη στη Σοβιετική Ένωση. Για την όλη στάση του Κ.Κ.Κ. κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Οκτωβρίου του 1931 στην Κύπρο, ο Σκελέας προσήχθη σε πειθαρχική δίκη στη Σοβιετική Ένωση. Παρέμεινε στη χώρα αυτή κι εστάλη στην Μαριόπολη όπου κι εγκαταστάθηκε, εργαζόμενος ως τυπογράφος στο εκεί τυπογραφείο τοπικής ελληνικής εφημερίδας για μια περίπου δεκαετία, μέχρι τον θάνατό του το 1941.