Σταυρίδης Γεώργιος Ραγιάς

Ένας κερυνειώτης σατιρικός ποιητής

Image

Εκπαιδευτικός, λόγιος, δημοσιογράφος και σατιρικός ποιητής. Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1870 και πέθανε το 1923. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Σταυρού, στα Ιεροσόλυμα, και στο Διδασκαλείον Αθηνών (1883-1890). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, όπου κι εργάστηκε ως δάσκαλος σε πολλά χωριά (Κοντεμένος, Κάρμι, Άγιος Επίκτητος, Ασώματος, Χάρτζια, Λυσός), όπως και στην Κερύνεια και στη Λάρνακα. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημοσιογραφία, κι ήταν υπεύθυνος εκδότης της εφημερίδας Κυπριακή Ἐπιθεώρησις, της οποίας διευθυντής υπήρξε ο εξ Ελλάδος Νικόλαος Καταλάνος. Λόγω της μαχητικής αρθρογραφίας του εντύπου αυτού, η αγγλική αποικιακή κυβέρνηση το έκλεισε (1906) για παράβαση του Νόμου περί Τύπου. Ο ίδιος ο Σταυρίδης καταδικάστηκε σε βαρύ πρόστιμο (£92), κι ως εκπαιδευτικός μετετέθη εκδικητικά στην Πάφο, γι’ αυτό αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Στο διδασκαλικό επάγγελμα επανήλθε το 1912. Αργότερα υπηρέτησε ως έφορος των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Κερύνειας.

 

Ο Γεώργιος Σταυρίδης έγινε ευρύτατα γνωστός με το όνομα Ραγιάς, που απετέλεσε τον τίτλο της σατιρικής εφημερίδας που ο ίδιος έγραφε κι εξέδιδε από το 1898 μέχρι το 1923, με αναγκαστικές διακοπές. Η μοναδική αυτή έμμετρη εφημερίδα, με πρότυπο τον περιβόητο Ρωμηό του Γεωργίου Σουρή, εξέδωσε συνολικά 248 φύλλα.

 

Βλέπε λήμμα: Εφημερίδα  «Ραγιάς»

 

Η εφημερίδα του διακρινόταν για την καυστική σάτιρά της, που ενοχλούσε ιδιαίτερα την αγγλική διοίκηση της Κύπρου, η οποία καταδίωξε με διάφορους τρόπους τον Σταυρίδη, χωρίς όμως να κάμψει το φρόνημα και το πείσμα του. Η εφημερίδα ήταν εξ ολοκλήρου γραμμένη σε σατιρικούς στίχους του ίδιου του Γεωργίου Σταυρίδη. Διάφορα σωζόμενα φύλλα της εφημερίδας Ὁ Ραγιᾶς επανεξεδόθηκαν σε δυο τόμους το 1982-83, με επιμέλεια της Ρήνας Κατσελλή, η οποία ασχολήθηκε εκτεταμένα με τη ζωή και το έργο του (Γεώργιος Σταυρίδης Ραγιᾶς, Κερύνεια, 1970), όπως και μια εκτενή μελέτη (Ραγιάς, ο άνθρωπος και το φύλλο, Λευκωσία, 1989).

 

Ο Γεώργιος Σταυρίδης εξέδωσε επίσης τα ακόλουθα έργα:

 

1. Παλμοί (ποιητική συλλογή, 1893).

2. Τά Πρόστιμα (ποιητικές συλλογές, τ. Α', 1907, τ. Β', 1908, τ. Γ', 1909).

3. Παγκύπριον  Ἡμερολόγιον τοῦ Ραγιᾶ, τοῦ  ἔτους 1911 (1911).

4. Μπάμ - Μπούμ (κωμωδία, 1921).

 

Οι εκδόσεις των ποιημάτων Τά Πρόστιμα, σε τρία τεύχη το 1907, 1908, 1909, καθώς και του Ἡμερολογίου του 1911, έγιναν για οικονομική, κυρίως, ενίσχυση του Σταυρίδη, που βρισκόταν σε πολύ δεινή θέση ύστερα από τις διώξεις που υπέστη, το εξαιρετικά βαρύ πρόστιμο των 92 λιρών του 1906 και την παραίτησή του, την ίδια εποχή, από το διδασκαλικό επάγγελμα, οπότε είχε αναγκαστεί να διακόψει και την έκδοση του Ραγι του.

 

Η εμφάνιση του Σταυρίδη στα γράμματα έγινε από νωρίς, κατά το διάστημα 1888-1891, που βρισκόταν στην Αθήνα. Εκεί πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του σε έντυπα, επηρεασμένος από το λογοτεχνικό κλίμα της ελληνικής πρωτεύουσας τότε. Η παρουσία του, αργότερα και μέχρι τον θάνατό του, στον κυπριακό λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, ήταν πολύ σημαντική, κι η αγωνιστική του διάθεση ακατάβλητη.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια