Χαραλαμπίδης Ανδρέας

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην  Μεσόγη της Πάφου το 1939. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα, στο εργαστήρι του Κώστα Ηλιάδη, μεταξύ του 1957 και του 1960. Το 1960 επέστρεψε στην Κύπρο κι άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής της τέχνης στα γυμνάσια της Πάφου. Το 1975 πήγε στη Βρετανία, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, για περαιτέρω σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Reading (1975-1976). Ζει και εργάζεται στην Πάφο, όπου, μεταξύ άλλων, διηύθυνε μαζί με τον καλλιτέχνη Στάς Παράσκο την Καλοκαιρινή Σχολή Τέχνης για Κυπρίους και ξένους σπουδαστές (Cyprus Summer School of Art) και το Cyprus College of Art στην Πάφο.

 

Εκτός από τη ζωγραφική ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης ασχολήθηκε επίσης με τη μεταξοτυπία και τη χαρακτική. Εργάστηκε επίσης στον τομέα της διακόσμησης, κάνοντας τοιχογραφίες σε αίθουσες διαφόρων μεγάλων ξενοδοχείων.

 

Το 1980 εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διεθνές Εργαστήρι Τέχνης της Γιουγκοσλαβίας, το 1981 στη διεθνή Μπιενάλε της Νέας Υόρκης και το 1988 στη Μπιεννάλε της Βαγδάτης. Πήρε επίσης μέρος σε άλλες διεθνείς εκθέσεις στο Παρίσι, στη Βοστόνη, στο Μόναχο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Μόντε Κάρλο, όπως και σε Πανελλήνιες εκθέσεις στην Αθήνα. Ατομικές εκθέσεις έργων του οργάνωσε στην Πάφο, στη Λάρνακα, στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και εκτός Κύπρου. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

 

Ποιητική διάθεση 

Η ζωγραφική δουλειά του Ανδρέα Χαραλαμπίδη διακρίνεται για την εσωτερικότητα και τον εκφραστικό της πλούτο, τον συχνά ακαθόριστο χώρο και την έντονη ποιητική διάθεση. Ο καλλιτέχνης αντλεί τη θεματογραφία του κυρίως από το ιδιαίτερα πλούσιο παρελθόν του τόπου, όπου κανείς συναντά τους αρχαίους μύθους σε συμβίωση με τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη. Κατά τον καθηγητή Χρύσανθο Χρίστου «το χρώμα για τον Χαραλαμπίδη γίνεται ο καθοριστικός φορέας της ζωγραφικής του γλώσσας, καθώς καταργεί τα περιγράμματα των μορφών, τις ενσωματώνει στο χώρο και υποβάλλει πλήθος από εκφραστικές προεκτάσεις... Τώρα η ζωγραφική του κινείται στο κλίμα ενός καθαρά προσωπικού εξπρεσιονισμού, με μεσογειακό περισσότερο χαρακτήρα...».

 

Πώς έγινα ζωγράφος;

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης μιλά για το δάσκαλο του στην Αθήνα τον Κώστα Ηλιάδη. Ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης μετέβη στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδήμία:

 

"Φτάνοντας στην Αθήνα, το πρώτο βραδύ πήγα έξω για φαγητό και ένας φίλος μου λέει ότι στο ίδιο μέρος όπου είμαστε είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος και καθηγητής στο Κέντρο Καλών Τεχνών ο Κώστας Ηλιάδης. Του μίλησα και του είπα ότι μου αρέσει πολύ η ζωγραφική, και με τη συζήτηση με προσκάλεσε στο εργαστήρι του για να του δείξω τη δουλειά μου. Την επόμενη μέρα ήμουν στο ατελιέ του, μόλις είδε το έργα μου, φωνάζει στη γυναίκα του και της λέει «ο Κύπριος ζωγράφος θα σπουδάσει γυμναστής», «είναι κρίμα» μου λέει, «εσύ είσαι γεννημένος ζωγράφος». Τη Δευτέρα οπότε και θα ξεκινούσα στη Γυμναστική Ακαδημία, ξεκίνησα τελικά τη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι γονείς μου φυσικά δεν είχαν ιδέα. Γυρνώντας πίσω στην Κύπρο για το καλοκαίρι, είπα στους γονείς μου ότι δεν έγινα γυμναστής και έγινε το σώσε. Σταματήσανε να μου στέλνουν λεφτά για να συνεχίσω τις σπουδές και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω σε διάφορα μέρη για να μπορέσω να πάω πίσω. Και κάπως έτσι τα κατάφερα και τέλειωσα από τη Σχόλη Καλών Τεχνών και το 1960 γύρισα πίσω στην Κύπρο και διορίστηκα ως καθηγητής Τέχνης σε γυμνάσιο. Και το 1962 έκανα την πρώτη μου έκθεση στο Δημοτικό Μέγαρο της Πάφου.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Καθημερινή: Ανδρέας Χαραλαμπίδης. Γενημμένος Ζωγράφος

Φώτο Γκάλερι

Image
Image