Χατζηανδρέου Κώστας

Image

Αθλητής. Γεννήθηκε στην Αυλώνα το 1934. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικής αγωγής σε γυμνάσια κατά την περίοδο 1956-70. Το 1970 προήχθη σε επιθεωρητή γυμναστικής. Μετεκπαιδεύθηκε στη Γερμανία και στο Λάφπορα της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία, παρακολουθούσε ταυτόχρονα μαθήματα παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

 

Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό από το δημοτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών κέρδισε τους Παγκύπριους μαθητικούς αγώνες στο άλμα τριπλούν (12,91 μ.). Το 1952 πρώτευσε στους πρώτους Παγκύπριους εφηβικούς αγώνες στο τριπλούν (13,31 μ.) και στο απλούν (6,33 μ.), όπως και στους 38ους Παγκύπριους αγώνες ανδρών (13,43 μ.). Ως τελειόφοιτος (1953) κέρδισε τους εφηβικούς αγώνες (13,37 μ.) και τους 39ους Παγκύπριους αγώνες ανδρών (13,65 μ.).

 

Στην Κύπρο αγωνιζόταν με τα χρώματα του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια», ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα μεταπήδησε στην ΑΕΚ. Το 1955 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους 12ους Εαρινούς αγώνες (14,21 μ.) και την τρίτη στους Πανελλήνιους αγώνες ανδρών (14,26 μ.). Με τις επιδόσεις του αυτές μπήκε στην εθνική ομάδα της Ελλάδας και στους διεθνείς αγώνες Καΐρου κατετάγη δεύτερος με ατομική επίδοση (14,39 μ.), ενώ σε αγώνες στην Κωνσταντινούπολη κατέλαβε την πρώτη θέση με 13,71 μ. Ως τελειόφοιτος της Ακαδημίας πρώτευσε στους 5ους Πανελλήνιους φοιτητικούς αγώνες (13,61 μ.) που ήταν αφιερωμένοι στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό.

 

Εκεί όμως που άφησε έντονα τα ίχνη του είναι το άθλημα της πετόσφαιρας. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διάδοσής του στην Κύπρο και ήταν μέλος της ομάδας του Γ.Σ.Π. που κέρδισε το παγκύπριο πρωτάθλημα το 1953. Τον ίδιο χρόνο, ως μέλος της εθνικής ομάδας της Κύπρου, πήρε μέρος σε σειρά αγώνων στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα υπήρξε η βάση και ο αρχηγός της ομάδας της Ακαδημίας.

 

Με την ίδρυση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών (ΠΟΑ) το 1966 εξελέγη στη θέση του τεχνικού στην αντίστοιχη επιτροπή. Το 1972 η Ομοσπονδία, υπό τη δική του προεδρία, εντάχθηκε στην αντίστοιχη της Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και λειτουργούσε σαν τοπική επιτροπή. Όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας (ΚΟΠΕ) από εκπροσώπους 20 σωματείων, το 1978, κατά τον καταρτισμό των εκλεγέντων σε σώμα υπεδείχθη ομόφωνα ως ο πρώτος πρόεδρος.

 

Είναι πατέρας του πρωταθλητή Μάριου Κ. Χατζηανδρέου*.