Χατζηλοΐζου Ανδρέας

Image

Δημοσιογράφος, συγγραφέας. Γεννήθηκε στην πόλη της Πάφου το 1947. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου και μπήκε νωρίς στη δημοσιογραφία, αρχίζοντας τη σταδιοδρομία του από την εφημερίδα  Ἐλευθερία, όπου εργάστηκε για τρία περίπου χρόνια. Στην εφημερίδα αυτή δημοσίευσε και τα πρώτα χρονογραφήματά του. Το 1969 προσελήφθη στο Τμήμα Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου εργάστηκε ως συντάκτης, ως υπεύθυνος σύνταξης και αρχισυντάκτης μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2009.

 

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη συγγραφή σατιρικών κειμένων, κυρίως πολιτικής σάτιρας. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα Σατιρική σ' όλο το διάστημα της δεύτερης περιόδου της έκδοσής της (1974-1985) τόσο ως βασικός συντάκτης όσο και με μόνιμες στήλες, με κυριότερο το πολιτικό σκετσάκι, όπου έγραφε με το ψευδώνυμο «Αριστοφάννυ». Για τριάντα περίπου χρόνια κρατούσε τη σατιρική στήλη ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ με το ψευδώνυμο ΕΥΛΟΓΟΣ στην εφημερίδα «Σημερινή», ενώ έγραφε και ως «Ευθύμιος» ευθυμογραφική στήλη στο «Περιοδικό».

 

Δημοσίευσε επίσης χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ σατιρικά του κείμενα μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο, σε εκπομπές όπως «Χαρούμενη Κυριακή» και «Εύθυμη μισή ώρα». Ήταν ο βασικός σεναριογράφος της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ «Πατάτες Αντιναχτές» κατά τα πρώτα τρία χρόνια της μετάδοσής της. Το 1981 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του με πολιτική και άλλη σάτιρα, με τον τίτλο Γίναμε... Θέατρο.

 

Έγραψε επίσης ποιήματα. Σε ηλικία 16 χρόνων κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Ποιήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα στο περιοδικό «Πνευματική Κύπρος».

 

Ο Ανδρέας Χατζηλοΐζου είναι βασικό στέλεχος της συντακτικής ομάδας της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας.