Παλαιολόγος Ιωάννης

Image

 

Καταγόταν από το Ναύπλιο όπου και πολέμησε κατά των Οθωμανών  κατά τη σκληρή του πολιορκία το 1540, μαζί και με ένα αδελφό του, τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο και ήταν εγγονός του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Με την παράδοση του Ναυπλίου στους Τούρκους, ο Ιωάννης Παλαιολόγος διέφυγε μαζί με την οικογένειά του και λίγο αργότερα, το 1545, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο όπου και διορίστηκε από τις βενετικές αρχές ως διοικητής μονάδας ελαφρού ιππικού της ακτοφυλακής, με βάση του τις Αλυκές (Λάρνακα). Τέτοιες μονάδες είχαν συσταθεί πολλές από τους Βενετούς, ήταν μικρά ευέλικτα και ευκίνητα σώματα (η μονάδα του Ιωάννη Παλαιολόγου αριθμούσε 60 ιππείς), που το κάθε ένα είχε την ευθύνη επιτήρησης και υπεράσπισης ενός ορισμένου τμήματος των ακτών της Κύπρου. Συνήθως δρούσαν εναντίον πειρατών και μικρών εχθρικών δυνάμεων.

 

Ο Ιωάννης Παλαιολόγος θα πρέπει να είχε γεννηθεί το έτος 1498, αφού αναφέρεται σε έγγραφο ότι είχε σκοτωθεί στη Λευκωσία το 1570 σε ηλικία 72 χρόνων. Ο Άντζελο Καλλέπιο, αυτόπτης μάρτυρας της πολιορκίας και άλωσης της Λευκωσίας από τους Τούρκους το 1570, αναφέρει μεταξύ των νεκρών και τον «ιππότη Παλαιολόγο», συνεπώς ο Ιωάννης Παλαιολόγος θα πρέπει να είχε τιμηθεί με τον τίτλο του ιππότη.

 

Ο Ιωάννης Παλαιολόγος θα πρέπει να είχε υπηρετήσει στην Κύπρο για 25 χρόνια. Θα ήταν 47 χρόνων όταν ανέλαβε ως διοικητής ακτοφυλακής στις Αλυκές και στη θέση αυτή υπηρέτησε τουλάχιστον μέχρι το 1561, αφού σε έγγραφο του έτους αυτού αναφέρεται ακόμη ως κάτοχος του ίδιου αξιώματος. Προφανώς στην Κύπρο είχε φέρει και την οικογένειά του, αφού μέλη της αναφέρονται σε βενετικά έγγραφα.

 

Με την έναρξη της μεγάλης Οθωμανικής  εισβολής, το καλοκαίρι του 1570, ο Ιωάννης Παλαιολόγος βρέθηκε στην πρωτεύουσα Λευκωσία όπου, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, πήρε μέρος στην αντίσταση της πόλης και έπεσε μαχόμενος.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια