Πάφος πόλη

Γεωγραφικά στοιχεία

Image

Η Πάφος, η παράκτια πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Πάφου, είναι η δυτικότερη πόλη της Κύπρου. Βρίσκεται κάπου στο μέσο της πεδιάδας Πάφου και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό και σε έκταση από τις έξι πόλεις της Κύπρου. Καταλαμβάνει έκταση 1.362 εκταρίων, δηλαδή το 1% της ολικής διοικητικής έκτασης της επαρχίας. Σήμερα λειτουργεί σαν ένα αξιόλογο διοικητικό κέντρο και σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών, η δε θέση της αυτή απέκτησε μεγαλύτερη σημασία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Το ανάγλυφο στην περιοχή της πόλης έχει μια κλίση προς τη θάλασσα. Κοντά στα βόρειά της σύνορα το υψόμετρο φθάνει τα 140 μέτρα, μειώνεται στα 70 μέτρα στην περιοχή του δημοτικού μεγάρου και συνεχίζει να μειώνεται σταθερά νοτιότερα μέχρι τη θαλάσσια στάθμη. Η Κάτω Πάφος είναι κτισμένη δίπλα στη θάλασσα και το υψόμετρό της δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση της πόλης κυριαρχούν οι προσχώσεις των αναβαθμίδων πάνω στις οποίες αναπτύχθηκαν προσχωσιγενή εδάφη και τέρρα ρόζα. Η παραλία της Πάφου είναι κατά το μεγαλύτερό της μέρος βραχώδης και χαρακτηρίζεται από σειρά μικρών κόλπων και ακρωτηρίων.