Σακέττας Θάνος

Image

Ελλαδίτης ηθοποιός και σκηνοθέτης, θεατρικός παράγων που εργάστηκε και στην Κύπρο, όπου θεωρείται ένας των στυλοβατών του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου. Γεννήθηκε το 1925 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2010. Υπηρέτησε μεταξύ άλλων και καθηγητής στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στην Κύπρο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, με το θίασο Αντιγόνης Βαλάκου, ως σκηνοθέτης και ηθοποιός. Λίγο αργότερα, κατόπιν προσκλήσεως του γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, ο οποίος από την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος ανέλαβε ως πρόεδρος της ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης (αξίωμα αντίστοιχο του μετέπειτα υπουργού Παιδείας), ο Θάνος Σακέττας ήλθε στην Κύπρο όπου δίδαξε ορθοφωνία στην τότε Παιδαγωγική Ακαδημία και σε γυμνάσια. Δίδαξε επίσης υποκριτική στη νεοϊδρυθείσα τότε Δραματική Σχολή της Ελληνικής Μουσικής Ακαδημίας του Γιώργου Αρβανιτάκη (παράρτημα της Δραματικής Σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη).

 

Το 1961 ο Θάνος Σακέττας ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης, σκηνοθετώντας πολλά θεατρικά έργα, με Κυπρίους ηθοποιούς που υπήρξαν και μαθητές του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν πολλά από τα πρώτα ονόματα του κυπριακού θεάτρου. Ο Θ. Σακέττας εργάστηκε στην Κύπρο μέχρι το 1964, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Στο διάστημα της εργασίας του στην Κύπρο πάντως (1960-1964) τέθηκαν οι βάσεις του επαγγελματικού πλέον θεάτρου στην Κύπρο, αφού πιο πριν οι όποιες θεατρικές δραστηριότητες στο νησί ήσαν κυρίως ερασιτεχνικές.

 

Το Κυπριακό Ινστιτούτο Θεάτρου, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τίμησε τον Θάνο Σακέττα για την προσφορά του στο κυπριακό θέατρο, με εκδήλωση στη Λευκωσία το 2007.