Αλμυρός, Κερύνεια

Image

Ρυάκι με παραποτάμους που πηγάζει από τον Πενταδάκτυλο (βόρεια του Πάνω Δικώμου και της Ονίσιας) και ακολουθεί Β.-Ν. διεύθυνση μέχρι τα διοικητικά όρια Κερύνειας - Λευκωσίας. Στην περιοχή Κιόνελι ένα περίπου χιλιόμετρο από τα διοικητικά όρια της Κερύνειας, κατασκευάστηκε φράγμα σε υψόμετρο 150 μ. Το φράγμα πάνω στον Αλμυρό με προορισμό να αρδεύει 850 σκάλες γης, είναι χωμάτινο κι έχει χωρητικότητα 1.045.000 μ3. Η λεκάνη απορροής είναι 26 τετρ. χμ. και η συμπλήρωση του φράγματος έγινε το 1962.

 

Ο Αλμυρός είναι παραπόταμος του Πηδιά, από το Κιόνελι όμως μέχρι τα ΒΔ. της Λευκωσίας παίρνει άλλο όνομα. Οι πηγές του ρυακιού βρίσκονται σε υψόμετρο κάπου 700 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Το άνω μέρος της λεκάνης απορροής εμπίπτει στους ασβεστόλιθους του Αγίου Ιλαρίωνα, αλλά νοτιότερα κυριαρχεί ο σχηματισμός της Κυθρέας με τις διαδοχικές στρώσεις της μάργας και του ψαμμίτη. Οι πτυχώσεις κατά μήκος ενός Α.-Δ. άξονα, παράλληλου προς την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, είναι εμφανείς. Εμφανής είναι και η ήπια κλίση προς την πεδιάδα της Μεσαορίας.